Lunes, 15 de Agosto de 2022

Otras localidades

El Constitucional tomba la creació del municipi de Medinyà

El TC ha estimat el recurs que va presentar l'advocat de l'Estat i anul·la també la llei del Parlament per la que es creava el nou municipi.

La Generalitat diu que Medinyà seguirà sent municipi separat de Sant Julià de Ramis perquè així ho va aprovar el Parlament de Catalunya

El Tribunal Constitucional ha acceptat el recurs d'inconstitucionalitat que al·legava que la normativa impedeix que es Medinyà es constitueixi com a municipi independent i que per això caldria una "llei singular que habiliti l'excepcionalitat de la norma general". 

La sentència argumenta que la creació de nous municipis és competència de l'Estat i no de la Generalitat, que sí que pot canviar els seus límits sempre i quan no es crein nous municipis. La decisió del Constitucional diu textualment que "la competència exclusiva de la Generalitat sobre l' organitzacio territorial es limita a aprovar limitacions de termes municipals però no a crear nous municipis".  Per això tomba la llei de creació del nou municipi aprovada pel Parlament de Catalunya el juny de 2015.

El Consell de Ministres va acordar, després de la llei catalana, recórrer-la perquè considerava que vulnerava la Llei de Bases de Règim Local que fixa que els nous municipis han de tenir com a minim 5.000 habitants -Medinyà en té poc més de 800-.

Per aquest motiu es va presentar recurs  el juny de 2015. Abans d'això, ja s'havia fet un referèndum al poble que va aprovar la segregació. Medinyà, que està a una distancia física de tres quilòmetres de Sant Julià de Ramis, separats per un turó, funcionava des d'aleshores com a municipi independent, amb una comissió gestora, però encara no s'havia elegit el nou ajuntament perquè no hi ha hagut eleccions municipals des d'aleshores. Era el municipi 222 de les comarques de Girona.

LA GENERALITAT DIU QUE MEDINYÀ SEGUIRÀ SENT MUNICIPI

Tot i la sentència, la Generalitat assegura que Medinyà seguirà sent municipi separat de Sant Julià de Ramis perquè així ho va aprovar el Parlament de Catalunya. No acataran, per tant, la decisió del Tribunal Constitucional que ho ha denegat.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, diu que per Catalunya, Medinyà és un poble, tot i no arribar als 5.000 habitants és econòmicament "viable". Borràs recorda que la decisió del Parlament d'aprovar la separació de Medinyà de Sant Julià de Ramis posa punt i final a la situació imposada per un decret franquista que el va annexionar:

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?