Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 19 de Octubre de 2019

Otras localidades

Vots enmig de la commoció per les càrregues policials a la Ràpita i Roquetes

Segons les dades no oficials fetes públiques, més del 90 per cent dels que van votar ahir a les Terres de l'Ebre en el referèndum van fer-ho a favor de la independència

Els antiavalots, reculant a Roquetes després d'haver irromput violentament al pabelló esportiu. /

Més del 90 per cent dels ciutadans de les Terres de l’Ebre que van van anar ahir a votar en el referèndum per la independència de Catalunya ho van fer a favor del “sí”.

Un 7 per cent van votar “no” i la resta van ser vots en blanc i nuls. La participació a les Terres de l’Ebre va ser de prop del 60 per cent.

 Molts intuïen que podia ser una jornada històrica, pocs pensaven segurament que també seria trista després dels incidents que es van viure a algunes localitats de les Terres de l’Ebre quan la policia va impedir que es pogués votar.

PROPOSTA DE REBUIG

S.C.

El ple de l’Ajuntament d’Amposta inclourà en l’ordre del dia una declaració institucional de rebuig a l’actuació de Guàrdia Civil i Policia Nacional a Sant Carles de la Ràpita i a la resta de Catalunya. Ho avançava l’alcalde de la capital del Montsià, el republicà Adam Tomàs, després de votar al pavelló firal.

Tomàs afirmava haver votat “tocat emocionalment” per les imatges de la càrrega policial a la veïna localitat de la Ràpita i desitjava que serveixin perquè Europa i la resta del món donin un toc d’atenció al govern de Mariano Rajoy.

Explicava que vol dur al ple una declaració institucional i que espera que tots els grups hi donin suport. Inclús els que es van posicionar en contra del referèndum.

“És evident que com a mínim farem una mostra de rebuig al que ha fet l’Estat espanyol i els seus cossos de seguretat. He de recordar que la Guàrdia Civil és un cos militar. Per tant, han utilitzat l’exèrcit contra la població”, s’indignava l’alcalde.

“Les imatges són esfereïdores. Hem vist gent gran amb el cap obert i això no es pot justificar de cap de les maneres”, afegia.

La tranquil·litat de la jornada es trencava molt aviat. Abans de les 10 del matí, desenes d’agents antidisturbis de la Guàrdia Civil començava a fer càrregues policials al pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita, on s’havien concentrat tots els col·legis electorals del municipi. Els agents acordonaven el pavelló i carregaven contra els veïns. Desenes de persones van acabar ferides. Algunes, amb ferides obertes al cap. Finalment, els antiavalots s’enduien urnes buides. La gent de les meses electorals aconseguien amagar les que tenien vots a dintre.

Ja més tard, prop de les dues de la tarda, els antiavalots irrompien al pavelló esportiu de Roquetes. La càrrega policial causava una desena de ferits i acabava amb paperetes i dos urnes buides requisades. Els antiavalots marxaven del municipi reculant i perseguits pels veïns cridant-los “llibertat” i “Adéu Espanya”.

Al llarg del dia i a mesura que anaven arribant notícies de les càrregues policials arreu de Catalunya, en molts municipis de les Terres de l’Ebre decidien concentrar els col·legis electorals en un sol lloc per dificultar l’acció de la Guàrdia Civil si entraven al municipi. A Amposta, per exemple, es decidia concentrar 9 dels 11 col·legis del nucli urbà al pavelló firal. Només es quedaven al seu lloc els de la Fila i la Lira.

A Tortosa la jornada va transcórrer sense aldarulls si bé cal destacar que els Mossos d’Esquadra van impedir l’accés a dos col·legis electorals si ho van fer a partir del migdia, en el cas del centre obert Sant Francesc i a la tarda al Centre Multiusos de Remolins.

La majoria dels partits polítics favorables al referèndum van coincidir per la nit a valorar molt positivament la participació. A Tortosa, l’alcalde, Ferran Bel, destacava que a la ciutat més de la meitat del cens havia anat a votar. També va haver contundència per part de tots els partits favorables a la consulta a l’hora de condemnar les càrregues de la policia, a l’igual que ho va fer l’Assemblea Nacional Catalana.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?