Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 18 de Febrero de 2020

Otras localidades

Dones que corren, el nou espai de Febre Running

Un cop al mes oferirem consells i motivarem les dones a que s'iniciïn en l'atletisme

El running femení és imparable. Des de fa cinc anys, totes les curses populars europees estan experimentant un creixement notable de participants motivat essencialment per l’increment constant de dones que corren.

A Espanya, per exemple, l’augment en tres anys ha estat de quasi el doble, segons el portal “running.es”, un dels webs referents sobre running a Espanya.

Segons les dades recollides per aquest portal, a les 100 carreres més importants d’Espanya, l’augment de corredores ha estat del 91% mentre que el d’homes corredors ha estat del 27%.

Si hi ha cinc milions de corredors a Espanya, segons dades de Nike, quasi un milió i mig ja són dones.

A Andorra la progressió també ha estat molt important. Si ens fixem en les curses més populars del país, l’augment des del 2013 ha estat molt notable. A la d’Anyós, per exemple, el nombre de dones fa quatre anys era de 169 sobre uns 500 inscrits, i ja l’any passat van superar les 230 sobre un nombre similar de participants.

On més presència de dones es registra és en les curses de 5km, quan ja són el 40% a Espanya. En canvi, dista molt la proporció a la prova més llarga: la marató, que a dia d’avui registra menys del 20% de corredores. Però segons els experts tot és qüestió de temps ja que està científicament demostrat que les dones obtenen millors resultats en les proves de molt llarga distància per la seva condició justament: físicament són més resistents en tenir més greix.

Per què aquest fenomen? Està lligat a l’augment, en general, de la pràctica esportiva entre les dones. Però també amb d’altres factors socials com per exemple: la flexibilitat i baix cost que representa córrer en relació a d’altres esports cosa que facilita i molt la conciliació entre la vida laboral, familiar i l’oci personal.

També, òbviament, a l’impuls de les tendències de vida saludable i a unes millors condicions en general de les ciutats per practicar esport a l’aire lliure (més zones enjardinades, més equipaments públics, més camins senyalitzats, etc.).

Quines motivacions porten a les dones a córrer? Les mateixes que per als homes: salut, aprimar-se, superació personal, acabar amb l’estrès, per relaxar-se, per lluitar contra la depressió però, sobretot, per tenir temps per elles mateixes.

Jo he fet esport tota la vida. He estat molt activa i he tocat moltes disciplines. Quan estava embarassada, practicava esport amb freqüència però en néixer la meva filla vaig fer una aturada i em va resultat difícil emprendre l’activitat anterior, bàsicament perquè no tenia temps. Així vaig decidir córrer de manera habitual, especialment per recuperar la forma física que tenia abans de l’embaràs. I això m’ho va permetre una pràctica individual, flexible en horaris, adaptable a la condició física del moment i barata.

El meu cas és el de la gran majoria de dones. El perfil habitual de corredora és el d’una dona de més de 30 anys, normalment mare de família, que comença a córrer perquè no pot fer altres activitats esportives per manca de temps.

Una de les runners més influents d’Espanya, Cristina Mitre, autora del llibre i el bloc “Mujeres que corren” explicava que va començar a córrer perquè la va convidar una amiga a provar-ho, decidida a millorar la seva salut després d’una operació, i després de portar una vida molt sedentària i estressant.

El primer dia que corres ho passes fatal: et falta l’aire, et pesen les cames, penses que trauràs el fetge per la boca, que no hi arribaràs i que mai més ho tornaràs a fer. Però un cop superes aquesta fase, i gràcies en part també a l’alliberament d’endorfines (les hormones de la felicitat), t’animes a un segon dia i a un tercer...I de fer 20 minuts a l’inici, passes amb facilitat a fer-ne 25, 30, 40 minuts. Notes que millores en molt poc temps: de freqüència cardíaca i pulmonar, en agilitat, rapidesa, etc. I aquests beneficis que es noten tan ràpidament són els què ajuden a que aquest esport enganxi. Et sents bé, t’alliberes i, per exemple, en el meu cas, m’envaïa una gran sensació de llibertat.

El què més costa és arrencar. Es necessita valentia i decisió. El millor per fer-ho és que algú t’animi i t’acompanyi: ja sigui un amic o amiga, la teva parella o un entrenador.

El meu consell és començar a poc a poc: valorar primer l’estat físic i decidir si primer es camina, si es camina i es corre alternativament, o si directament es corre, com vaig fer jo.

Aconsello també escoltar el propi cos: si un comença a córrer perquè s’envalentona i veu que s’esgota ràpidament, no aturar-se, sinó caminar uns segons per seguir després. Abaixar el ritme. I si no es pot, doncs seguir caminant fins a recuperar-se i deixar-ho per a l’endemà.

També aconsello no fer ni molts minuts ni molts quilòmetres inicialment. Amb 25 minuts tres dies a la setmana seria la millor manera d’arrencar.

També aconsello que si no hi ha ningú que t’acompanyi, però estàs decidit a sortir, fer-ho. No esperar a que algú s’apunti. Aprofitar la voluntat i la decisió, amb bona música per motivar-se, i tirar endavant. Jo corro molt sovint sola tot i que vaig començar amb la meva parella. Altres dies corro en grup, amb altres noies, però no sempre és possible per horaris. Això no m’impedeix sortir i fer quilòmetres. L’important és estar decidit a fer-ho.

Igualment, si un dia estàs cansat, no fer-ho. No passa res. No és una competició contra ningú més que contra un mateix. I si un dia un se sent esgotat, el millor és quedar-se a casa per no lesionar-se.

Això sí: perquè la pràctica esportiva sigui realment saludable i eficaç cal que sigui regular i d’una certa intensitat.

Jo animo a totes les dones, de l’edat que sigui, a que ho provin perquè notaran molt aviat els seus beneficis i sobretot sentiran una gran sensació de llibertat.

Alguns llibres, ideals per a la iniciació:

 “Mujeres que corren” de Cristina Mitre

“Cambia de vida, ponte a córrer” d’Eva Ferrer

 

Alguns blocs:

Mujeresquecorren.com

LasRunners.com

NosotrasDeportistas.com

Runnea.com

Running.es

 

Fins la propera!

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?