Últimas noticias Hemeroteca

Vikings a l'Ebre

Què busquen? Què volen uns estrangers alts i rossos que s'han instal.lat en un campament no gaire lluny del castell d’Amposta i de la ciutat de Turtuxa?.

Portada del nou llibre de Jordi Tiñena /

 

En la seva nova novel.la "El Somriure del Viking", l’autor tarragoní, Jordi Tiñena, ens acosta a un plantejament insòlit: Víkings al delta de l’Ebre al segle X. Pot semblar estrany però ja fa temps que corre la llegenda urbana, per dir-ho així, que per aquestes terres hi va haver víkings. El mateix autor de la novel.la reconeix que "no hi ha testimonis arqueològics però si que existeix la notícia d’un historiador àrab del s.XIV que sí que dóna la noticia que a la desembocadura de l’Ebre hi havia hagut un assentament víking".

I aquest és el punt de partida a partir del qual a través del geògraf Ibn Mehzín at-Turtuxí vivim l’arribada d’aquests guerrers temibles i que Tiñena admira per la seves grans dots de navegants. Els guerrers del nord remunten el riu amb quatre naus i pacíficament estableixen un campament no gaire lluny del castell d’Amposta i de la ciutat de Turtuxa, que aleshores marcava la frontera amb els regnes cristians. Aquests últims queden com a testimonis perquè l’altra gran cultura a la que Tiñena s’abraça és la àrab. I defineix com a fascinant els moviments d’intrigues, d’anades i tornades conspiratives que es vivien en aquell moment.

Jordi Tiñena als estudis de la Cadena SER al Camp de Tarragona / Jordi Cartañá

Un plantejament, una novel.la, que no podíem deixar escapar i sobre la que en podeu saber més escoltant la conversa que hem tingut amb Tiñena. I avís per navegants, a principis de l’any que ve segona part de “La mort sense ningú”.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?