Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 20 de Agosto de 2019

Otras localidades

Arxivat l'expedient de Competició contra el Reus

L'instructor no veu cap infracció del club en l'exhibició d'una senyera gegant i els càntics d'independència al partit contra Osasuna

El Comitè de Competició ha arxivat definitivament l'expedient obert contra el Reus Deportiu en relació a l'exhibició d'una gran senyera i càntics d'independència durant el partit del passat 23 de setembre contra Osasuna.

La resolució del Comitè de Competició, que ha avançat SER Catalunya, conclou que no hi ha infracció de cap club i assumeix el criteri que "la exhibición de una gran bandera autonómica y los gritos de independencia coreados por la parte de espectadores tienen plena cabida y amparo y en los artículos 4.2 (banderas de las Comunidades Autónomas) y 20.1.a) de la Constitución Española (derecho fundamental a la libertad de expresión)".

L'escrit de Competició tampoc no sanciona els crits de “puta Espanya” per part de l'afició d'Osasuna més enllà del “retret ofensiu” que fa de l'expressió. Però interpreta que el club no n'és responsable, com tampoc n'és responsable el Reus de manera que “concurren las circunstancias necesarias para exonerarlos de responsabilidad”.

Francisco Rubio, desautoritzat per l'Instructor

L'escrit del Comitè de Competició desautoritza el seu president, Francisco Rubio, que és qui va impulsar l'expedient sancionador. Rubio era del parer que la bandera, els crits d'independència i els insults a Espanya eren, en genèric, “hechos que pudieran ser constitutivos de violencia, racismo, xenofobia o intolerancia en el fútbol”.

I considerava imprescindible “actuar con firmeza en relación con cualquier acción o manifestación que sea susceptible de violencia” i recordava en l'expedient que hi ha preceptes en el Codi Disciplinari per a l'inici d'actuacions disciplinàries.

És per això que va decidir incoar “procediment disciplinari extraordinari” al Reus i a Osasuna “por la realización de conductas que eventualmente puedan ser constitutivas de una o más infracciones”.

El jutge Instructor, en la seva proposta d'arxiu de l'expedient, es veu en l'obligació de recordar-li a Rubio que una senyera no és una estelada. De manera, li diu, que l'exhibició d'una gegantina senyera o els crits de reivindicació d'independència no són vexatoris, ni inciten a l'odi ni atempten greument contra els drets i llibertats de les persones.

Tant és així que l'Instructor recorda una sentència de gran transcendència per part de l'Audiència Nacional de febrer de 2016 sobre la xiulada a l'himne nacional i el desplegament de pancartes i estelades en la que s'hi diu que això forma part de la llibertat d'expressió “pedra angular dels principis de la democràcia”.

Tots els actes i fets que Rubio considera punibles l'Instructor Juan Antonio Labandera interpreta que constitueixen el legítim exercici del dret a la lliure expressió de les idees.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?