Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 21 de Octubre de 2019

Otras localidades

Localitzen un conjunt de pintures rupestres al Mas de Barberans

És un conjunt de 70 figures entre les quals hi ha arquers i animals i es creu que les pintures són coetànies de les ja conegudes a Ulldecona i El Perelló

Un detall de part de les pintures, on es veu un grup d'arquers que persegueixen un animal. /

S’ha localitzat al Mas de Barberans un nou conjunt de pintures rupestres, que són coetànies de les dels abrics d’Ulldecona i el Perelló.

El servei d’Arqueologia de la Generalitat, juntament amb l’Ajuntament del Mas i el Parc Natural dels Ports han treballat durant dos anys en l’estudi, recuperació i protecció de les pintures. Va ser un caçador de la zona, Domingo Ribas, qui va alertar de l’existència de les pintures, que ell tenia localitzades de fa més d’una dècada.

Les pintures del Mas es troben situades en un petit abric del Cocó de la Gralla, al barranc de Montpou. Formen un fris d’uns tres metres on es representen escenes de caça.

Hi ha 69 figures, de les quals 27 són figures humanes, en la seua majoria arquers que en molts dels casos encara conserven detalls com ornaments, vestuari i estris de cacera.

També hi ha animals, principalment cabres i un senglar. Els especialistes apunten a una antiguitat de les pintures d’uns 8.000 anys.

Josep Castells, cap de la secció d’informació i estudis del servei d’arqueologia de la Generalitat, destaca que per l’estil i la datació, aquestes pintures són importants perquè connecten el Port amb les pintures de l’art llevantí a la província de Castelló.

“Les pintures ens marquen la connexió entre un territori i un altre. Aquests personatges que estan pintats aquí (al Mas de Barberans), per l’estil, forma i característiques són els mateixos que tenim documentats a la banda de Tírig i Valltorta”, ha explicat”.

I s’ha felicitat perquè “estem parlant d’un patrimoni en comú i d’una circulació i per primera vegada els hem localitzat en aquesta petita entrada del Port”.

S’ha treballat durant dos anys en tasques com la neteja de la brutícia que cobria les pintures i en la consolidació dels pigments. També s’ha intentat treballar en secret per evitar que les pintures patissin danys a mans de terceres persones abans de la instal·lació de les tanques de protecció.

A l’abric on hi ha les noves pintures s’ha instal·lat també un panell informatiu que les contextualitza i m’explica les dades principals.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?