Lunes, 06 de Diciembre de 2021

Otras localidades

Alex Salmond: Les Nacions Unides serien un bon àrbitre entre Catalunya i Espanya

En una entrevista a El Balcó de SER Catalunya l’exprimer Ministre d’Escòcia es mostra “decebut” amb la Unió Europea per no haver sigut “molt més clara contra la violència de l’1-O” i emplaça el Govern Espanyol a respectar el resultat del 21-D

Alex Salmond amb Carles Puigdemont, al programa Especial El Balcó enregistrat a Londres l'11 de maig de 2016

Alex Salmond amb Carles Puigdemont, al programa Especial El Balcó enregistrat a Londres l'11 de maig de 2016 / Cadena SER

El Ministre Principal d’Escòcia entre 2007 i 2014, Alex Salmond, que dijous va entrevistar Carles Puigdemont al seu nou programa “Alex Salmond Show”, creu que “les Nacions Unides podrien ser un millor àrbitre” entre Catalunya i Espanya. “I evidentment, crec que la ONU seria una organització millor per arbitrar que no pas Alex Salmond o David Cameron, o qualsevol altra interferència externa”.

L’exlíder del Partit Nacionalista Escocès assegura estar impactat encara per les imatges de les actuacions policials de l’1 d’Octubre: “Tot el món en va ser testimoni. Aquesta violència ha estat la vergonya dels que la van perpetrar i crec, també, que ha estat la vergonya de qui no ha reaccionat i no s'ha posicionat. Parlo concretament de les institucions europees i els estats membres. Els interessos particulars i polítics de cada estat membre han estat posats per davant del que ha de ser l'essència de la democràcia”.

Salmond entén que el problema de la Comissió Europea és que ha de representar i defensar els estats membres com Espanya, “però hi ha certs aspectes que van més enllà del que és convenient políticament. I això és decència i drets humans. El dret de votar d’una forma lliure i justa sense ser intimidats, sense bales de goma, sense perseguir urnes i sense arrossegar dones per les escales. Estic decebut amb els estats membres de la UE. Haurien d’haver estat molt més clars”. I afegeix: “No creia que això fos possible veure-ho en una Espanya moderna. Mai m'hagués imaginat aquest tipus de comportament de la policia espanyola avalat pel govern espanyol. Crec que va ser una cosa molt trista. Horrible de veure”.

Via unilateral i eleccions del 21-D

La primera trobada entre Alex Salmond i Carles Puigdemont va ser l’11 de maig de 2016 precisament al programa El Balcó de SER Catalunya, dirigit per Carla Turró. Una conversa que es va produir a Londres en el marc d’una visita oficial de Puigdemont. En aquella ocasió Salmond va recomanar al Govern Català no avançar per les vies unilaterals. Durant l’entrevista d’avui Salmond es reafirma en aquesta postura i assegura que li hagués agradat veure un acord entre Puigdemont i Rajoy “de la mateixa manera que ho vaig fer jo amb David Cameron”.

I afegeix: “Catalunya no és Escòcia i Escòcia no és Catalunya. A mi no em correspon dir com els catalans han de decidir el seu futur. Son els catalans els que han de decidir. Jo crec que s’ha de permetre a la gent decidir i votar d’una manera lliure i justa. En unes eleccions o un referèndum. I això hauria de poder fer-se sense violència policial”. A més, Salmond considera que és “estrany” que “si algú que convoqui unes eleccions no estigui preparat per acceptar el resultat”, i per això considera “potent” la petició de Carles Puigdemont a Mariano Rajoy “d’acceptar els resultats, siguin quins siguin”.

Interferència russa

El nou programa televisiu de Salmond s’emet també al canal Russia Today. “Tinc el control editorial total del meu programa”. Considera que les insinuacions d’interferència russa a la política europea o nord-americana no estan demostrades, “el propi Boris Johnson va dir la setmana passada en una comissió parlamentaria que no hi ha proves de que Rússia hagués interferit als resultats del referèndum sobre el Brexit” I afegeix “Els mateixos que creuen que hi ha interferències russes son els que creuen que la terra és plana. Gent que està enfadada perquè ha perdut”.

Invitació a Rajoy

Salmond, que s’ha definit més com a periodista que com a polític, creu que l’entrevista a Carles Puigdemont va ser “molt potent”. I afegeix que “el caràcter veritable de Puigdemont va sortir molt ben representat. És una entrevista molt important en termes d’arribar a una audiència global”, recordant que el programa s’emet arreu del món i “arriba a 76 milions de persones” a través de la plataforma SKY i del canal Russia Today.

Salmond afirma que ha invitat al President del Govern Espanyol, Mariano Rajoy, al seu programa: “He demanat també a Mariano Rajoy si vol venir la setmana que ve a ser entrevistat al meu programa. I si vol venir, pot ser preguntat de la mateixa manera que Puigdemont. He enviat un correu electrònic a l’ambaixada espanyola a Londres i ho vaig dir en directe. [...]. Si el President vol acceptar la meva invitació evidentment serà preguntat de la mateixa manera i amb el mateix temps que el president Puigdemont va tenir”.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?