Últimas noticias Hemeroteca

Generalitat i Ajuntament de Barcelona reclamen a l’Estat que reparteixi els menors immigrants per tot Espanya

Per primer cop apunten que hi ha educadors d'altres comunitats autònomes que els paguen el bitllet per arribar fins a Barcelona.

La tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz /

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona demanen solucions de l'Estat davant l'allau de més de mil menors immigrants que aquest any han aterrat a Catalunya. Estan col·lapsant els centres de protecció de menors i encara segueixen dormint a la Ciutat de la Justícia. Divendres les dues administracions van enviar una carta i un informe a la subdelegació del govern a Barcelona que ha d'arribar als ministeris d'Interior i Afers Exteriors.

El text, al que ha tingut accés aquesta redacció, proposen repartir aquests joves pels centres de menors de tot Espanya, i controlar-los millor un cop arriben al sud de la península. I és que en aquest informe s'adjunta per primer cop testimonis de menors, la majoria provinents del Marroc, que expliquen que un cop travessen el Mediterrani en pastera, són atesos en centres d'altres comunitats. Especialment d'Andalusia, com Granada, Málaga, Almeria i Cadis, però també de Madrid, País Basc, València o Saragossa. La prova que adjunten són declaracions dels joves davant dels Mossos d'Esquadra on afirmen que els professionals d'aquests centres els hi diuen que estan plens, que no els poden atendre, i els compren un bitllet cap a Barcelona.

"Han estat en altres centres, però ningú els ha tutelat. En alguns casos els hi demanen que no diguin d'on vénen ni qui els ha pagat el bitllet", explica Laia Ortiz, tinenta d'alcalde de drets socials de Barcelona. De fet, com que ningú els arriba a tutelar, quan se'ls registra a Catalunya se'ls ha d'atendre de zero, no se'ls pot retornar en aquells centres d'on es podrien haver escapat, i la Generalitat està obligada a acollir-los. "És una problemàtica estatal, i ha de ser l'Estat qui ho controli, fan el recorregut pràcticament sols" afirma Ortiz.

Les dues administracions també demanen un "esforç diplomàtic" de l'Estat amb el Marroc, amb qui mantenen estrets llaços comercials, per resoldre el problema d'orígen. I és que la pràctica majoria dels joves que arriben a Catalunya provenen d'aquest país. Impulsar projectes de cooperació pel desenvolupament i ajudar a reduir la taxa de pobresa al Marroc hauria de ser un dels objectius que demanen que entomi l'Estat per resoldre el problema.

També proposen crear una via express per tamitar el permís de residència i nacionalitat dels menors un cop són tutelats a Catalunya. En molts casos el procés s'allarga fins que tenen 18 anys, fet que fa pràcticament impossible trobar-los feina o acabar els estudis, i els acaba deixant al carrer.

 

 

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?