Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 28 de Febrero de 2020

Otras localidades

L'acusació insinua que els Cierco eren coneixedors de les "males praxis"

Tot i no reclamar responsabilitats penals, a l'escrit de conclusions es reserven el dret d'iniciar demandes civils pels elevats costos de la crisi de BPA pel Govern i que ascendeixen ja a 12 milions d'euros

()

L'acusació particular del cas BPA, instada pel Govern, insinua que els exaccionistes majoritaris de BPA eren coneixedors de les operacions irregulars efectuades pels alts directius del banc tot i no ser-ne partíceps.

Tot i no sol·licitar cap condemna contra ells -la fiscalia demana el sobresseïment-, l'acusació particular deixa entreveure que els expresidents de BPA eren coneixedors de les males praxis al banc gràcies a un informe elaborat a demanda de l'ex CEO de l'entitat, Joan Pau Miquel, al prestigiós bufet Molins&Silva i que va rebre i signar el propi Higini Cierco, aleshores president de l'entitat. Segons l'escrit de conclusions al què ha tingut accés la SER, l'informe evidenciava que BPA mantenia pràctiques de molt alt risc que quedaven fora dels controls interns i externs.

De fet, i segons l'acusació particular, Higini i Ramon Cierco encomanen a finals del 2016 un segon informe al mateix bufet que tenia per finalitat anul·lar el primer "per la gravetat del seu diagnòstic".

Posa també de relleu que altres informes, com l'elaborat per AMROP Seeliger y Conde a petició del banc per examinar el seu equip directiu, determinen que els auditors interns del banc eren desplaçats per auditors externs en les qüestions de compliment normatiu i que no hi havia l'obligada segregació entre negoci i control. Per a l'acusació particular això demostra que la finalitat era crear "un banc dins del banc" per a "l'ocultació de les pràctiques il·lícites".

També deixa entreveure que els ex accionistes majoritaris van mirar cap a una altra banda permetent que Joan Pau Miquel i Santiago de Rosselló acumulessin càrrecs de control i direcció alhora (Roselló era a la vegada el cap d'auditoria interna i membre dels comitès de prevenció de blanqueig, direcció i compliment normatiu) en contra del què dicta la normativa bancària nacional i internacional. Això va permetre, per exemple, eludir qualsevol declaració de sospita dels comptes del testaferro de Gao Ping, Rafael Pallardó, acusat de blanquejar milions d'euros de la xarxa criminal xinesa.

L'acusació particular creu que hi havia un "descontrol sistèmic" a BPA, que hi havia una "operativa coneguda, consentida i deliberada de blanqueig" i que havia estat advertida sobre les seves operatives dubtoses per part d'acreditades entitats bancàries privades i "almenys per un supervisor nord-americà" cosa que van provocar la nota del FinCen.

Tot i no exigir responsabilitats penals sobre els ex accionistes majoritaris de BPA, l'acusació particular sí es reserva el dret de reclamar tota responsabilitat civil derivada de les despeses ocasionades al Govern fruit de la crisi de BPA i que ascendeixen a 12 milions d'euros segons consta a l'escrit de conclusions.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?