Martes, 30 de Noviembre de 2021

Otras localidades

El Clínic estrena tractament contra la leucèmia

És una teràpia molt eficaç que fins ara només estava disponible als Estats Units. De moment és un assaig clínic que s'ha pogut fer gràcies als diners recaptats pel Projecte ARI

El Dr. Manel Juan, cap de la Secció d’Immunoteràpia del Servei d’Immunologia del Clínic Clínic i responsable de la Plataforma d’Immunoteràpia de l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu, treballant amb la màquina que permet l’elaboració del CAR-T del Clínic

El Dr. Manel Juan, cap de la Secció d’Immunoteràpia del Servei d’Immunologia del Clínic Clínic i responsable de la Plataforma d’Immunoteràpia de l’Hospital Clínic i l’Hospital Sant Joan de Déu, treballant amb la màquina que permet l’elaboració del CAR-T del Clínic / Hospital Clínic

El milió d'euros recaptat pel Projecte ARI ha fet possible provar un tractament altament complex en 10 pacients amb leucèmia que no responien als tractaments convencionals. És l’anomenat Chimeric Antigen Receptor (CAR-T), fins ara només disponible als Estats Units. Vuit ja han començat el tractament i n’hi ha dos que el començaran en breu.

Aquest tractament modifica el sistema immunològic del pacient perquè aquest combati les cèl·lules canceroses. El director de l’Institut Clínic de Malalties Hemato-oncològiques, Álvaro Urbano, diu que encara és d'hora per saber si els ha funcionat, però que, de moment, l'evolució és bona. “De moment no els han reaparegut les cèl·lules canceroses, però han de passar anys per poder dir que estan curats”.

Els 10 tractaments s’estan pagant amb el milió d'euros que ha aconseguit recollir en uns dos anys l'anomenat Projecte ARI, una campanya que va impulsar l'Ariadna als 18 anys. Ella tenia leucèmia, va passar per l’Hospital Sant Joan de Deu i pel Clínic i no podia entendre que als Estats Units existís un tractament contra la seva malaltia i que aquí no hi tinguéssim accés.

Ella, malauradament, va morir l'any passat, però avui, la seva mare, l’Àngela Jover, ha celebrat que ja hi hagi pacients que s'estiguin tractant a Barcelona amb aquesta tècnica. “Hem arribat una miqueta tard, però si aquests 10 pacients segueixen endavant, haurà valgut la pena la vida de l’Ariadna i l’esforç de tots vosaltres per portar una teràpia que moltes famílies us agrairan”.

Converses amb el CatSalut

Ara l'Hospital Clínic està treballant per incorporar aquest tractament a la cartera de serveis públics. El director del Clínic, Josep Maria Campistol, ha dit avui que estan en converses des de fa mesos amb el Departament de Salut i que la previsió és que a començaments de l'any que ve la sanitat pública ofereixi ja aquesta teràpia.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?