Jueves, 23 de Marzo de 2023

Otras localidades

Alerta per heroïna adulterada

Part de l'heroïna que es compra al carrer o en pisos i es consumeix a Barcelona està molt adulterada. El seu grau de puresa és només del 25 per cent segons les anàlisis que l'entitat Energy Control ha fet a més d'un centenar de mostres. La substància que més hi barregen els narcotraficants quan la tallen és la cafeïna però també medicaments

Alerta per heroïna adulterada

EFE

Els resultats revelen que en 6 de cada 10 mostres d'heroïna analitzades hi havia cafeïna, el 45% tenien dextrometorfano, el principi del medicament que actua contra la tos i el 15%, paracetamol. En dues mostres hi havia un derivat del fentanilo, que tantes sobredosis està provocant als Estats Units.

La responsable d'Energy Control, Núria Calzada diu que encara que sembli contradictori una puresa més elevada pot provocar la mort a toxicòmans acostumats a dosis adulterades: "Una persona que s'injecta una dosi concreta de forma habitual, quan arriba una partida amb una puresa molt més alta i s'injecta la mateixa dosi es produeix el problema: està habituada a una dosi i està rebent el doble o el triple i és quan hi pot haver el risc de sobredosi i parada cardiorespiratòria".

El motiu de tallar la droga i rebaixar la puresa amb altres substàncies és simplement econòmic: "L'objectiu d'adulterar les drogues és per obtenir un marge de benefici molt més alt,  no seria posar una cosa que faci molt mal, sinó una cosa molt fàcil d'aconseguir i barata i que no provoqui danys a la població perquè aniria en contra de les regles del mercat", argumenta Calzada.

Energy Control ha analitzat 127 mostres d'heroïna, de les quals la majoria eren d'usuaris de la Sala Baluard de Ciutat Vella a Barcelona, on atenen i es punxen els toxicòmans. La resta són dosis que els van portar directament al seu laboratori. El grau d'adulteració de l'heroïna és molt alt tenint en compte que la cocaïna i l'èxtasi analitzada tenen una puresa mitjana del 60%.

Les paperines d'heroïna analitzades representen molt poca quantitat tenint en compte que passen pel laboratori 8.000 mostres en total, la majoria de cocaïna i èxtasi. Calzada explica que l'heroïna inhalada o fumada acostuma a fer-se servir per rebaixar els efectes eufòrics que provoquen altres substàncies que es prenen en ambients de festa.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?