Últimas noticias Hemeroteca

Méndez de Vigo retirarà el recurs presentat per la Generalitat per a què tornin les obres de Sixena a Lleida

El Museu de Lleida localitza la peça extraviada que dilluns no es va poder lliurar a l’Aragó

El ministre de Cultura, Méndez de Vigo, ha dit que el recurs presentat ahir pels serveis jurídics de la Generalitat demanat la devolució de les peces de Sixena, s’ha fet sense el seu "coneixement ni consentiment

RÀDIO LLEIDA

Méndez de Vigo, al cap davant de la Conselleria de Cultura per l'aplicació del 155, demanarà la "retirada" d'aquest recurs per què "ja no te cap sentit".

RÀDIO LLEIDA

El recurs de reposició presentat pel Gabinet Jurídic de la Generalitat, ahir 14 de desembre, -tres dies després del trasllat de les obres- contra l’ordre del Jutjat d’Osca (una providència del dia 7 de desembre) autoritzant la Guàrdia Civil a entrar al museu de Lleida des de la mitjanit (00.00h) del dia 11 fent ús de la força, al·lega “indefensió” i, demana “la devolució” de les peces al Museu de Lleida per haver sortit “sense haver-se respectat el procediment legal establert”

RÀDIO LLEIDA

El lletrat de la Generalitat considera que amb l'entrada de dilluns al museu s'han vulnerat fins a 3 articles de la Constitució Espanyola i també la Llei de patrimoni català, entre d'altres. Un dels paràmetres que s'especifica és que l'autorització judicial per entrar a domicili, en aquest cas entès com el Museu de Lleida, ha de ser en format d'auto i no de providència, per la qual cosa, la providència del passat dia 7 ''és nul·la de ple dret''. En aquest sentit, el lletrat de la Generalitat remarca que la providència del dia 7 suposa una ''vulneració de les normes processals'' ja que en tant i quant que s'acorda efectuar el lliurament de les peces de Sixena del Museu de Lleida, s'està autoritzant l'entrada en un espai pel qual es requereix el consentiment del seu titular. Segons el lletrat, aquest contingut excedeix el d'una providència com la que es va dictar, per al qual cosa, insisteix que s'hauria d'haver fet mitjançant un auto.

El recurs presentat al jutjat d'Osca remarca que s'ha comès una ''greu infracció processal'', que deriva en una indefensió per part de la Generalitat, ja que no s'ha pogut al·legar abans que tingués lloc l'entrada policial al Museu de Lleida. Parla d’una “Injusta i desproporcionada resolució''.

Immaculada del segle XVIII

El Museu de Lleida ha localitzat la Immaculada, oli sobre tela procedent del monestir de Santa Maria de Sixena, que s'havia d'haver lliurat dilluns a l’Aragó. Avui mateix ha comunicat la troballa al jutjat de 1a Instància d'Osca.

Aquesta pintura del segle 18, era la única peça que faltava en el lot exigit pel jutge d'Osca, de les 44 peces en litigi. Des dels anys 70, aquesta peça estava ubicada a les dependències del Palau episcopal del Bisbat de Lleida, juntament amb altres objectes de l'antic museu diocesà, mai va ser traslladada al nou museu de Lleida. La direcció museística ha fet arribar un escrit comunicant la troballa al jutjat de primera instancia d'Osca. Ara caldrà esperar les instruccions per saber el dia que la policia judicial passarà a recollir l'obra, en compliment de la sentencia d'execució provisional del trasllat. Amb aquesta peça seran 45 les peces que Lleida ha enviat a Sixena, per que en el lot del dilluns s’incloïa un fragment escultòric d’alabastre, no reclamat però també de Sixena.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?