Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 29 de Febrero de 2020

Otras localidades

Amb circumscripció única els independentistes no tindrien majoria absoluta

Ciutadans continuaria guanyant les eleccions però perdria dos escons i els comuns serien clau

Durant el seu discurs a la nit electoral, la líder de Ciutadans i guanyadora de les eleccions, Inés Arrimadas, va queixar-se de la llei electoral catalana, de fet de la inexistent llei electoral catalana, i, segons ella, l’injust repartiment d’escons segons els vots aconseguits.

Hem volgut comprovar si Arrimadas té raó amb aquesta afirmació i el resultat ens diu que sí, però també ens diu que no.

Si Catalunya tingués un sistema electoral de circumscripció única, on tots els vots tindrien el mateix valor independentment del seu lloc d’origen, el repartiment d’escons hagués estat diferent. La primera conclusió a la que es pot arribar, i que donaria la raó a la líder de Ciutadans, és que els partits independentistes no aconseguirien la majoria absoluta d’escons al Parlament. Amb aquest repartiment, Junts per Catalunya i Esquerra quedarien empatats amb 30 escons, amb el sistema actual tenen 34 i 32 respectivament, i la CUP es veuria afavorida, passant dels 4 aconseguits aquest dijous a 6. En total les forces independentistes aconseguirien 66 escons, a dos de la majoria absoluta.

Pel que fa a Ciutadans, tot i que es veuria beneficiat pel fet de ser el guanyador de les eleccions i que els independentistes no sumessin la majoria, perdria dos dels diputats que li van atorgar les eleccions, quedant-se amb 35.

Els partits beneficiats, a banda de la CUP, serien tots els altres. El PSC hauria arribat als 19 escons, dos més dels aconseguits, el PP tindria 5, i la possibilitat de formar grup parlamentari propi, i Catalunya en Comú-Podem arribaria als 10 diputats i seria la clau de la governabilitat, tal i com era l’objectiu de Xavier Domènech en aquesta campanya.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?