Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 20 de Febrero de 2020

Otras localidades

Andorra, al lloc 46 en llibertat electoral

La Fundación para el avance de la libertad publica el primer índex mundial de llibertat electoral que avalua 198 països

Una votant andorrana dipositant la papereta a l'urna. / ()

Andorra ocupa el lloc 46 del rànquing mundial de llibertat electoral d'entre un total de 198 països, el primer índex d'aquestes característiques a tot el món realitzat per la Fundación para el Avance de la Libertad, entitat espanyola que col·labora amb desenes d'organitzacions mundials per promoure la llibertat individual.

L'estudi, que ha ha recollit 11.000 xifres sobre 198 països, l'ha dirigit el catedràtic en ciències polítiques José Antonio Peña de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla amb un equip d'onze especialistes internacionals.

L´Índex Mundial de Llibertat Electoral recull més de cinquanta indicadors agrupats en quatre categories: l'índex de desenvolupament polític, la llibertat de sufragi actiu, la llibertat de sufragi pasiu i l'índex d'empoderament de l'elector.

Andorra hi figura en posició 46, classificada en la franja de llibertat electoral 'acceptable'. Se situa en deu posicions per sobre d'Espanya (que està al número 56) però força per sota d'altres petits estats europeus com Malta (14ena) o Luxemburg (25ena). San Marino també està per sobre d'Andorra (al lloc 43).

Entre els nostres països veïns, destaca Portugal, al número 7 del rànquing; i França que ocupa la 31 posició.

Sorprèn els resultats d'altres països europeus com Alemanya, que ocupa la posició 64, o Bèlgica, que se situa en la 85, aconseguint un aprovat just.

En el cas d'Andorra hi ha dos índex que penalitzen la seva llibertat electoral. El primer és la llibertat de sufragi actiu i molt especialment les restriccions d'accés al mateix i els drets associats a l'exercici del vot i la seva gestió així com el recompte electoral. I el segon, l'índex d'empoderament de l'elector que valora l'elecció dels càrrecs públics, el nivell de democràcia directa, un pluralisme polític efectiu, la llibertat de participació política o la integritat del procés electoral, en què també obté una puntuació baixa.

El rànquing l'encapçala Irlanda, seguida per aquest ordre per Islàndia, Suïssa i Finlàndia. Al 'top ten' també hi son Dinamarca, Portugal, Regne Unit i Lituània.

Tanquen el rànquing, com a països amb molt deficient llibertat electoral, Corea del Nord, la Xina, Aràbia Saudita i en darrer lloc el Sultanat de Brunei.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?