Sociedad
CAS BPA

Comença el macrojudici de BPA amb les qüestions prèvies de les defenses

Gran expectació mediàtica en l'inici d'una causa històrica amb presència dels acusats i dels principals testimonis

L'inici del judici arrenca amb mitja hora a de retard sobre l'horari previst

Els primers en arribar a la sala habilitada a Prada Casadet han estat l'exaccionista majortari, Higini Cierco, amb els seus lletrats

Higini Cierco i Joan Pau Miquel se saluden a l'entrada de la salal que acollirà des d'avui el macrojudici del cas BPA / Ràdio SER Andorra

Andorra la Vella

El macrojudici de BPA ha començat aquest dilluns al matí amb més de mitja hora de retard sobre l'horari previst i una gran expectació mediàtica.

A banda d'advocats i periodistes, els primers en arribar a la sala de Prada Casadet, habilitada per acollir una causa que durarà mesos, han estat l'exaccionista majoritari de l'entitat intervinguda, Higini Cierco, amb els seus advocats. Cierco, tot i no entrar a la sala (reservada aquests primers dies pels encausats, que han de ser presents al llarg de tota la vista oral) ha volgut ser el primer en presentar-s'hi. L'exaccionista majoritari està citat en aquesta causa com a testimoni.

Cierco, que no ha volgut fer declaracions al respecte d'aquest judici, s'ha limitat a reafirmar-se en el seu argument que la causa és conseqüència de l'anomenada Operació Catalunya. En un ambient d'aparent normalitat i distès, ha saludat advocats i assistents.

Más información

Minuts més tard han arribat els principals acusats d'aquest primer judici BPA (relacionat amb l'Operació Emperador del xinès Gao Ping): Santiago de Rosselló i Joan Pau Miquel. Miquel i Cierco s'han abraçat efusivament i han posat davant les càmeres.

Qüestions prèvies

De les 13 causes obertes relacionades amb BPA, aquest dilluns ha passat a vista oral a la sala d'actes de Prada Casadet l'anomenat cas 'Gao Ping', on es jutja l'enviament de diners procedents del crim organitzat que l'empresari valencia Rafael Pallardó hauria fet a empresaris xinesos amb la connivència del banc. Els moviments haurien sumat fins a 70 milions d'euros.

En total hi ha 25 processats, entre ells l'ex-conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i l'ex-director general adjunt del banc, Santiago Rosselló, per a qui el fiscal demana 8 anys de presó i una multa de 70 i 100 milions d'euros.

El judici ha començat amb l'anàlisi de les qüestions prèvies, és a dir, les irregularitats o deficiències que les defenses consideren que hi ha hagut durant la instrucció.

El primer en exposar les seves ha estat Jesús Jiménez, l'advocat de Miquel. N'ha presentat dues. La primera, ha explicat, afecta al procés degut i a la norma del jutge natural. Segons Jiménez, s'està intentant jutjar uns fets que ja tenen oberta una altra causa des del 2014, quan es va començar a instruir el cas Emperador a Andorra.

En la segona qüestió prèvia, Jiménez denúncia que s'està realitzant una investigació prospectiva, un judici contra BPA i contra persones i no contra les conductes delictes, en aquest cas, el blanqueig. Per això, en la causa que s'està jutjant des d'avui, no figura com a processat Rafael Pallardó, el suposat testaferro de Gao Ping, que està citat a declarar com a testimoni, fet que Jiménez considera "absurd" i "contradictori".

Jiménez també ha afirmat que hi ha altres entitats bancàries andorranes amb les que Pallardó operava i que s'haurien de jutjar.

El fiscal, Alfons Alberca, però, no hi està d'acord. Ha dit que no es pot determinar que hi hagués una estructura com la de que existia a BPA per fer blanqueig, però que "si s'ha d'investigar, ja s'investigarà". Ha remarcat, a més, que l'objecte d'investigació de les dues causes obertes en relació a Gao Ping no és el mateix, i que el que s'investiga aquí és si BPA va crear una estructura organitzativa per blanquejar, en base a la nota del FINCEN.

El segon torn de qüestions prèvies, ha estat per Antoni Riestra, l'advocat de Rosselló, que ha insistit en la idea que hi ha dues causes que estan jutjant el mateix, i ha reclamat la incorporació a la causa d'uns fets que diu, són essencials i que s'investiguen per separat: les suposades coaccions de la policia espanyola a Joan Pau Miquel i a l'ex-accionista majoritari de BPA, Higini Cierco, en relació al cas Pujol o Operació Catalunya. Per Riestra, existeix un vincle directe entre aquests fets i la nota del FINCEN que diu, és la que ha donat lloc a la causa.

El fiscal, però, ha demanat que no es faci aquesta vinculació, perquè s'està barrejant tot. També s'ha referit a això, Jean Michel Rascagneres, lletrat dels ex-accionistes minoritaris de BPA en aquesta causa, i advocat de la família Pujol, qui ha lamentat que s'intenti vincular l'expresident català en aquest cas, i ha afirmat que la família Pujol "està cansada d'això".

El debat de les qüestions prèvies continuarà aquest dimarts a dos quarts de deu del matí i es podria allargar fins a finals d'aquesta setmana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00