Sociedad
CAS BPA

Les defenses creuen que la presència del Govern a la causa atempta contra els principis constitucionals

Salvador Capdevila i Alfons Clavera demanen l'expulsió de l'executiu del cas mentre el seu representant legal i el Fiscal defensen la seva legitimitat com un afectat més

Un dels principals acusats del cas BPA i l'exaccionista majoritari del banc i testimoni essencial de la causa posen junts el primer dia del macrojudici que se celebra en una sala especialment habitlitada a Prada Casadet. / Ràdio SER Andorra

Andorra la Vella

Està legitimat el Govern per constituir-se en acusació particular o popular?

Aquesta ha estat la pregunta essencial que avui s'ha valorat en la tercera jornada del macrojudici del cas BPA, en el decurs del procés de presentació de qüestions prèvies a la vista oral.

Segons els advocats Salvador Capdevila (que representa tres dels inculpats) i Alfons Clavera (de l'Institut de Drets Humans d'Andorra) el Govern, presentant-se com a acusació particular, vulnera els principis constitucionals de separació de poders, accés a un procés degut i d'igualtat davant la justícia.

Amb aquesta contundència els lletrats volen demanar l'expulsió de l'executiu de la causa a la què s'han sumat la resta de les defenses.

Más información

Els lletrats que han presentat aquesta qüestió prèvia creuen que el Govern no hauria de comparèixer com a acusació particular perquè trepitja les competències del ministeri fiscal i acceptant-ho es vulneren la Carta Magna, el Codi de procediment penal i els principis d'obtenció d'un procés degut i d'igualtat davant la justícia.

Capdevila a més ha assegurat que la presència de l'executiu a la causa "trenca el propi poder judicial" i acaba "amb la separació de poders" prevista a la Constitució.

De la seva banda, l'advocat que representa el Govern, Manuel Pujadas, ha defensat la presència de l'executiu en el cas com un actor més, en tant que perjudicat. I ha afirmat que hi és a la causa per defensar els interessos dels ciutadans, defensa que no és exclusiva, segons ha dit, del ministeri fiscal.

Pujadas ha criticat les defenses i les insta a que es querellin si creuen que el Govern ha vulnerat competències de la fiscalia: "Si el Govern està interferint en la feina del ministeri públic, posin una querella" ha etzibat als lletrats dels acusats. I ha afegit la pregunta: "El govern no està ofès pel cas BPA?".

De la seva banda, el fiscal general, Alfons Alberca, s'ha mostrat sorprès per la demanda dels defensors ja que cap d'ells va presentar al·legacions en les querelles del Govern. I ha defensat el dret de l'executiu a personar-se com a acusació particular negant que sigui una intromissió a la tasca del ministeri públic ni un trencament de l'ordre constitucional.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00