Sociedad
CONSELL D'EUROPA

Les prestacions per baixa o accident incompleixen la Carta Social Europea

El Comitè europeu dels drets socials considera clarament insuficient abonar per sota del 70% del salari declarat i especialment si es tracta de treballadors amb el sou base

Seu de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social / Arxiu ANA

Andorra la Vella

Andorra incompleix la Carta Social Europea en alguns aspectes de protecció de riscos laborals, prestacions per malaltia i accident i en el tractament en matèria de seguretat social entre nacionals i estrangers.

Andorra, a més, també suspèn en matèria d'assistència mèdica i social per als immigrants en situació irregular i en protecció de les persones amenaçades d'expulsió.

Així ho ha constatat el Comitè Europeu dels Drets Socials del Consell d'Europa al darrer informe, fet públic avui, i que ha avaluat el grau d'acompliment de la Carta Social Europea que Andorra va signar l'any 2004.

El Comitè va avaluar el Principat entre el 2012 i el 2015 en matèries relaciones amb la seguretat en el treball, la protecció de la salut, l'accés a seguretat social, la protecció social o la protecció contra la pobresa i l'exclusió social.

Després de rebre els informes de les autoritats andorranes, el comitè conclou que la situació d'Andorra no s'ajusta a la Carta Social Europea en matèria de protecció laboral ja que la legislació vigent no cobreix de manera específica la majoria de riscos previstos. A més, els nivells de protecció contra l'amiant i les radiciacions ionitzats també són insuficients. I destaca que els treballadors autònoms no gaudeixen d'una protecció adequada.

Pel que fa a la seguretat social, el comitè conclou que Andorra incompleix la Carta social europea en la prestació per malaltia en entendre que la quantitat mínima que s'aporta es insuficient ja que s'abona el 53% del sou després del primer mes de baixa. També considera clarament insuficient les prestacions en cas d'accident de treball o malaltia laboral que és del 66% del sou.

També en matèria de seguretat social Andorra suspèn ja que no està garantida la igualtat de tracte pels nacionals i els estrangers de països amb els què no hi ha convenis.

Andorra també incompleix la Carta Social Europea en matèria d'assistència mèdica i social d'urgència per als immigrants en situació irregular i en la protecció de les persones amenaçades d'expulsió. En el primer cas perquè no s'ha establert el dret a tenir assistència social i mèdica d'emergència per als immigrants en situació irregular en territori andorrà. I en el segon cas per no haver previst la protecció jurídica adequada a les persones amenaçades d'expusió.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00