Sociedad
FUNCIÓ PÚBLICA

Vaga general indefinida

Els sindicats de la funció pública acorden per majoria la convocatòria per protestar contra la nova llei.

La data encara està per decidir i cada col·lectiu acordarà els serveis mínims.

El Govern qualifica la vaga com a "precipitada" i "prematura"

L'assemblea de sindicats de funcionaris va aplegar ahir més de 400 persones a la sala d'actes del comú d'Escaldes durant la qual es va aprovar convocar una vaga general indefinida de tot el sector públic. / Mireia Julià

Andorra la Vella

Més de 400 persones assisteixen a l'assemblea convocada pels sindicats de la Funció Pública i diuen sí a fer vaga general indefinida.

La sala d'actes del comú d'Escaldes-Engordany s'ha quedat petita per acollir a tots els funcionaris que han assistit a l'assemblea, alguns dels quals s'han hagut de quedar de peu. Duaners, bombers, policies, penitenciaris, docents, treballadors de la justícia, i personal de l'administració han analitzat les accions a emprendre per protestar contra la reforma de la Funció Pública, i han aprovat per majoria convocar una vaga general indefinida. En declaracions posteriors a l'assemblea, que s'ha celebrat a porta tancada, el president de la Unió Sindical d'Andorra, Gabriel Ubach, ha afirmat que en quinze dies esperen tenir la data. Ara, diu, cada sindicat ha de parlar com ho farà.

Gabriel Ubach explica com es convocarà la vaga general indefinida

00:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1517469166_005737/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pel que fa als serveis mínims, Ubach ha assenyalat que no tenen obligació de fer-los, però que són conscients que no poden deixar el país sense serveis i que estudiaran quins estableixen. Ho decidiran ells, diu, i no el Govern.

A banda de la vaga, a l'assamblea també s'ha aprovat presentar tres ILPS: per reclamar responsabilitats polítiques, per canviar la llei electoral de manera que garanteixi una millor representativitat, i per un avançament de les eleccions. A més, s'ha decidit interposar una demanda contra Govern per vulneració dels drets sindicals.

Des de l'USDA, a més, faran arribar un informe a la Confederació europea sindical perquè intercedeixi davant de la Comissió Europea i elevi així la seva queixa contra l'actuació de l'executiu de Toni Martí.

Convocatòria precipitada

El ministre portaveu del Govern qualfica de "precipitada" la convocatòria d'una vaga al sector públic

00:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1517469396_551094/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

L'executiu considera precipitat que es pugui convocar una vaga general en contra de la reforma de la Llei de la Funció Pública i assegura que mantindrà el seu full de ruta.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, diu que les decisions que es puguin dur a terme en l'assembla dels funcionaris s'ho miren amb respecte.

Insisteix que aquesta acció no respon a la realitat del projecte de llei que es vol tirar endavant, ja que suposa un avanç significatiu per als treballadors de l'administració pública. En aquest sentit, diu que fer una vaga general és massa precipitat quan no s'ha donat un temps prudencial per veure'n el seu desplegament.

Així mateix, diu que les mesures no condicionaran el full de ruta previst pel govern per negociar els reglaments que en un any s'hauran de despelegar. De fet, avui la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega ha enviat una carta als sindicats anunciant que seran convocats properament per explicar com es desplegarà la llei.

Finalment, si els sindicats acaben fent vaga, ha dit que el Govern "negociarà amb els treballadors els serveis mínims, que ara no estan regulats per llei".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00