Sociedad

Creix la població d'ocells hivernants al Delta de l'Ebre pel fred i la sequera

En general el número d'ocells creix un 6 per cent respecte el període de referència, però segueixen caient els exemplars d'espècies vinculades als camps d'arròs

Un exemplar d'ànec capblanc. / Josep Tantull & Roser Solé/Arxiu PNDE

Tortosa

La població d’ocells aquàtics hivernants s’ha situat aquest hivern al Delta de l’Ebre en una mica més de 257.000 exemplars. Això és un sis per cent més per sobre la mitjana del període de referència anterior, que és el dels anys 2005-2010. Aquest és el resultat del cens d’aus hivernants d’enguany al Parc Natural del delta de l’Ebre.

Els tècnics atribueixen l’increment en el número d’aus al fred intens que enguany ha fet al nord i centre d’Europa i a la sequera generalitzada a moltes zones humides mediterrànies. Això, combinat al fet que al Delta s’hagin mantingut inundades moltes zones d’aiguamolls inundades hauria atret molts ocells.

Diferent ha estat el comportament de les espècies d’aus més lligades als arrossars. L’aplicació de les mesures de lluita contra el cargol poma fa que només el 32 per cent de la superfície d’arrossars estigui inundada, de manera que s’han detectat caigudes importants en el número d’exemplars d’algunes espècies vinculades als camps d'arròs. És el cas de la fredeluga, que ha caigut en un 47 per cent i de la daurada grossa, amb un 65 per cent menys.

Per famílies d’ocells, els anàtids, com ànecs, oques o cignes, són els més nombrosos. Són el 48 per cent dels ocells hivernants al Delta. La segona família més nombrosa són eles limícoles, amb el 28 per cent del total.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00