Sociedad

Purple Drank: adolescents que es col·loquen amb xarops per la tos

Arriba a Catalunya la 'beguda prorpre'. Consisteix en barrejar xarops de la tos amb refrescos per col·locar-se. Alguns instituts catalans han detectat que els adolescents comencen a enganxar-se a aquesta droga. Un consum alimentat per alguns cantants de trap.

Fotograma de un videoclip de Kidd Keo, que muestra cómo ezclar jarabe para la tos con bebidas resfrescantes para obtener un alucinógeno. El video acumula más de 5 millones de reproducciones / Youtube (Elisenda Colell)

A Youtube es poden trobar centenars de videos tutorial per aprendre a fabricar els còctels. Fa 5 anys que el fenòmen es va fer viral als Estats Units i ara arriba a Catalunya. L'hi diuen Purple Drank, beguda porpre. Combina xarops que tenen derivats de la Morfina (aquí Catalunya és la Toseína), amb refrescos, carmels i glaçons. A Instagram, l'etiqueta #toseína té gairebé un miler de fotografies de joves que ensenyen com en prenen.

I en part, el fenòmen s'ha expandit per cantants de trap com Kid Keo, Nene La Amenaza, Bad BunnyLito Kiorino o Davinchi. Canten temes on expliquen que els hi agrada prendre-ho, o que directament al videoclip ensenyen com s'ho beuen. Enfoquen un pot de xarop, i l'aboquen en un got amb gel, en temes com 'Lean', un altre sobrenom que té el còctel, 'Stress' o 'Thug Life'.

Energy Control és un projecte que analiza i estudia el consum de droga. La coordinadora, Núria Calzada avisa que ja hi ha instituts que veuen als adolescents temptejant amb aquest consum. "Mestres d'institut ho han detectat o han vist els els nanos en parlàven. Ens truquen preocupats, per saber quins efectes té.. hem rebut tres consultes per correu electrònic, i també ho hem sentit més perquè els joves en parlen als tallers que fem als instituts".

Els efectes psicotròpics es poden combinar amb vòmits, marejos o mal de panxa, però quan es barreja amb alcohol o cànabis pot provocar aturades respiratòries, el coma o la mort. Els casos detectats fins ara són puntuals i minoritaris, no es pot parlar encara de moda. Però el cap de toxicologia de l'Hospital Clínic, Santiago Noguer demana vigilància: "hem d'observar com acaba evolucionant. Als Estats Units fa 5 anys que ha crescut el consum i allà s'ha convertit en un fenòmen nacional per les morts que esta ocasionant. No descartem que això arribi aquí i hi pugui haver un problema de salut pública com als Estats Units".

Des del col·legi de Farmacèutics recorden que per comprar aquests medicaments cal una recepta del metge. Diuen que els joves no els van a buscar a la farmàcia, i sospiten que ho podrien estar fent a través del mercat negre. Segons ha pogut saber aquesta redacció, alguns perfils de les xarxes socials n'ofereixen obertament.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00