Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 27 de Enero de 2020

Otras localidades

Els sindicats demandaran el Govern pel decret de serveis mínims

Segon dia de mobilitzacions dels funcionaris contra la reforma del sector públic amb un seguiment similar al de dijous

Uns 500 funcionaris s'han manifestat avui pel centre del país. /

Segona jornada de mobiitzacions dels funcionaris contra la reforma del sector públic.

Avui, de nou, prop de mig miler de treballadors públics s'han manifestat i ho han fet per l'eix comercial Carlemany-Meritxell, concentrant-se un cop més davant el Govern on tenia lloc la reunió entre el cap de l'Executiu i el ministre francès de Finances, Gérald Darmanin. En aquest punt hi ha hagut una forta xiulada i crits de "dimissió".

Posteriorment, els funcionaris s'han traslladat fins a la Seu de la Justícia, on bona part d'aquest cos s'ha sumat avui a la jornada de protesta. Allà, els representants de la plataforma de sindicats de la funció pública volien entrar una demanda contra el Govern pel decret dels serveis mínims pel procediment d'urgència però finalment han dedicit fer-ho la setmana vinent.  En un inici pretenien fer-ho per via oral però necessiten informació que s'ha de complementar amb el suport dels advocats i per aquesta raó s'ha ajornat la presentació a dilluns.

Seguiment de la vaga

Les primeres estimacions dels sindicats és que el segon dia de vaga ha tingut un seguiment similar al d'ahir. Al sector de l'educació és de nou on hi ha hagut un percentatge més elevat: entre el 70 i el 80% segons fonts educatives.

La meitat dels alumnes no han anat a l'escola tot i que el seguiment es desigual segons les parròquies i les edats. A l'Escola Andorrana d'Andorra la Vella, la meitat dels escolars de primera ensenyança s'han quedat a casa, però la xifra es molt superior als cicles superiors, fins gairebé la totalitat dels alumnes de secundària i batxillerat.

El fet de ser divendres no ha alterat la situació i les xifres han estat similars a les d'ahir.

El ministeri d'educació xifra el seguiment en el 43% del total, sent de 0 en algunes escoles i de fins el 80% en d'altres com la de la capital.

Quant a l’assistència d’alumnes en aquesta segona jornada de vaga, segons Educació, han anat entre el 64% a maternal fins al 0% a Batxillerat.

Pel que fa al seguiment a l'administració de justícia, que s'ha sumat avui a l'aturada, ha estat també elevat: del 40% de la plantilla segons els sindicats convocants.

A les dues duanes s'ha mantingut la vaga de zel.

Govern, en canvi, xifra el seguiment fins i tot inferior al de la jornada anterior: del 23% en total. Segons l'executiu, uns 480 empleats públics han seguit la vaga dels quals 90 del cos general, 339 docents i 51 col·laboradors educatius.

Ha destacat l'absència d'incidents i el compliment dels serveis mínims.

La jornada s'ha tancat amb una concentració a la duana, a les 4 de la tarda, que ha concentrat un centenar de manifestants els quals han tallat de manera intermitent el trànsit durant l'operació sortida de cap de setmana. Tot i així no hi ha hagut incidents i la forta pluja també ha escurçat la concentració que s'havia previst fins les 5 de la tarda.

Continuïtat de les mobilitzacions

Pel que fa a la continuïtat de les mobilitzacions, s'acordaran a partir de la setmana vinent. Recordem que la plataforma sindical dels funcionaris ha convocat vaga fins el proper 20 d'abril.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?