Últimas noticias Hemeroteca

Col·lapse als albergs de Barcelona

L'Ajuntament no permet que ni serveis socials, ni centres de salut ni serveis penitenciaris puguin tramitar noves entrades als albergs públics fins al 20 de maig, tot i que recomana pensions o altres dispositius. En aquests moments hi ha més de 350 persones en llista d'espera que no tenen on anar.

Una captaire al Passeig de Gràcia de Barcelona / ()

"Tenim una situació de col·lapse als centres d'allotjament que no ens permet donar resposta a les sol·licituds que ens feu arribar" així comença el comunicat intern de l'ajuntament al qual ha tingut accés SER Catalunya. D'aquesta manera l'Ajuntament ha informat que fins d'aquí dos mesos, fins al 20 de maig, no es poden tramitar noves sol·licituds de persones que demanen viure en albergs especialitzats, i als que només s'hi pot accedir per derivació dels professionals. Ara, els hauran de portar en pensions o en altres equipaments. "No deixarem ningú al carrer" asseguren des de l'ajuntament.

En concret parlem de persones que estan sent ateses pels serveis socials (ja sigui de Barcelona com d'altres ajuntaments catalans), però també persones que surten de la presó o de l'hospital i que no tenen on anar a viure.

Fonts del govern municipal confirmen que han hagut de prendre aquesta decisió però no volen fer declaracions. Diuen que moltes de les persones que els arriben no poden pagar el lloguer per "irresponsablitat d'altres administracions". Casos de persones amb feina que els han desnonat o joves tutelats que, quan deixen de ser atesos per la Generalitat, no tenen on anar. Barcelona concentra la pràctica majoria dels albergs que hi ha a Catalunya, i la resta d'ajuntaments catalans els envien constantment persones que viuen al carrer. Diuen que estan abordant aquesta situació "en solitari" i agefeixen :"cal corresponsablitat de país".

Espera que voreja el 50% de les places

En total, la llista d'espera pels albergs és de 500 persones, gairebé el 50% de les places que hi ha en albergs municipals, que en total tenen capacitat per a 1.200 persones. Els tres Centres de Primera Acollida (CPA) on s'hi entra fent cua, tenen 350 persones esperant per entrar, segons explica aquesta missiva. Part del problema s'explica perquè la setmana passada l'ajuntament va tancar el Centre d'Acolliment Nocturn d'Emergències, el centre que es fa servir durant les operacions de fred, per la pujada de les temperatures.

Però no totes estan al carrer. 150 persones viuen en centres de "primera acollida" mentre esperen per entrar a albergs de "segona acollida". Són centres especialitzats que fan plans de treball per aconseguir que les persones siguin autònomes. Són els 8 albergs que no poden més persones sense sostre: l'alberg Hort de la Vila, el d'Horta, Meridiana, Creu dels Molers, Cal Muns, Can Planas, Maria Feixa i el Centre d'Estada Limitada per a persones convalescents.

Ara els professionals de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar es centrarà en resoldre la llista d'espera, per poder acceptar més casos. "Hem hagut de prendre aquesta mesura per intentar rebaixar la llista d'espera" diu la carta que signa la tècnica de suport del Departament d'Atenció a Persones Vulnerables de l'Ajuntament.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?