Sociedad

Tortosa fa un sentit homenatge a les víctimes de la Guerra Civil a la ciutat

L’acte, que va acabar amb el llançament de 80 clavells rojos al riu Ebre, va comptar amb la presència de supervivents de la guerra

Una dona llençant un clavell al riu des del Pont Roig de Tortosa en l'homenatge a les víctimes de la Guerra Civil. / Sílvia Jardí ACN

Tortosa

Tortosa va fer aquest diumenge un sentit i emotiu homenatge de la a les víctimes de la Guerra Civil Espanyola a la ciutat. Coincidint amb el vuitantè aniversari d’un dels bombardejos més sagnants sobre la ciutat, es va fer una crida a la pau i a la reconciliació tot just al costat del riu Ebre i d’un dels ponts que van ser destruïts amb els bombardejos.

Durant l’acte, es va recordar que a hores d’ara encara no es saben els noms i cognoms de totes les víctimes. També es va apel·lar a la necessitat de treballar per la pau, la justícia i la reparació.

Un moment de l'acte d'homenatge a les víctimes de la guerra civil a Tortosa. / Sílvia Jardí

L’Associació Amics i Amigues de l’Ebre, l’empresa Terra Enllà i els Amics dels Castells de Tortosa van organitzar un acte on es van llegir textos de diversos autors relacionats amb els bombardejos que va patir Tortosa durant la guerra.

Així, Txell Aixarch va posar veu a un text de ficció del poeta i farmacèutic tortosí Gerard Vergés, que va viure la guerra de ben petit. Oriol Gracià va llegir un fragment d’un relat també de ficció del professor Manolo Pérez Bonfill, qui també va viure la guerra de ben menut. Gracià també va recordar un fragment de “Tortosa, front de guerra”, del també tortosí Josep Subirats Piñana.

Per la seua banda, Brian Cutts i Gerard Climent van llegir en anglès i català, respectivament, fragments de la crònica “Bombing al Tortosa”, en la qual el cèlebre escriptor nordamericà Ernest Hemingway, que va ser corresponsal de guerra a la Guerra Civil, va descriure el bombardeig de Tortosa del 15 d’abril de 1938. Maite Hernández va tancar les lectures de textos amb una reflexió de la filòsofa i assagista malaguenya María Zambrano sobre la pau.

El 15 d’abril de 1938 l’aviació feixista va deixar caure més d’una vintena de bombes sobre Tortosa. Aquell dia era Divendres Sant i molts ciutadans havien baixat a la ciutat des de les muntanyes convençuts que respectarien la festa religiosa cosa que no va ser així. Teresa Gas, Maria Cinta Llasat i Tomàs Carot són tres supervivents de la guerra civil que ahir van assistir a l’acte de record a totes les víctimes i que van voler explicar els seues records.

“Quan va passar el primer avió, va començar a tremolar tota la guerra. Quan van caure les bombes al meu barri, allò era un tremolor de baix a amunt. Ho recordaré mentre visqui”, deia Gas.

“Els avions entraven pel Coll de l’Alba i ens tancàvem a la caseta, però teníem tant terror que posàvem un drapet negre dins del forat de la clau a la porta per no veure la llum de fora”, rememorava Cinta Llasat.

“Quan venien els avions, els vèiem tan bon punt quan saltaven la serra de Coll Redó i arribaven a la ciutat per soltar les bombes”, afegia Tomàs Carot.

Un dels moments més emotius es va viure quan els supervivents de la guerra i altres ciutadans van llençar al riu Ebre 80 clavells rojos en record dels vuitanta anys que han passat des dels bombardejos.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00