Sociedad

Una esllavissada de magnitud 0,8

Va ser una trencada a velocitat sònica, sense tenir coneixement d'avisos geològics previs, segons Juan Palau del ICGC

foto cedida a Ràdio Lleida

Lleida

L'esllavissada de 50 mil tones de roques i terra que va caure sobre la carretera de Castell de Mur, sepultant mortalment un matrimoni que anava amb el seu vehicle, va quedar registrada en els sismògrafs de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya com una vibració de magnitud 0,8, en l'estació que ho mesura més propera situada a Sopeira, uns 30Km en línia recta.

JOAN PALAU, de l'ICGC explica algunes consideracions sobre el despreniment de Castell de Mur

02:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000199402/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Va ser una trencada vertical del cingle de la muntanya molt ràpid, en qüestions de segons, a una velocitat sònica, sense temps de reacció del vehicle. Una esllavissada, desencadenada, com a ha hipòtesi mes probable, per les intenses i continuades pluges que van acabar fent la pressió suficient com per que el massís en degradació durant mil·lennis acabés cedint. Al Subdirector General de Geologia i Geotècnia, Joan Palau, no li consten antecedents ni avisos geològics que pogués predir-ho.

Que la muntanya s'enfonsés just quan passava el cotxe per sota és un accident totalment fortuït, diu Palau. Segons la Diputació de Lleida, titular de la via, aquest tram en els dies previs a la trencadissa estava en adequat estat de conservació, sense que constés cap avis de despreniment o roques a la calçada.

La Diputació de Lleida ara farà el sanejament de la vessant del massís afectat per l'esllavissada per si s'ha de fer caure alguna pedra que hagi quedat inestable, abans de començar a retirar la massa de roques i pedres amb les màximes mesures de seguretat per netejar la carretera. Aquestes tasques seran llargues i costoses. Del punt de l'esllavissada, es calcula que s'hauran de retirar centenars de camions de runa.

Tram alternatiu, que es una pista forestal, que va des de Cellers a Moror, al Pallars Jussà, per donar accés directe als veïns del municipi de Sant Esteve de la Sarga afectats per l'esllavissada del Castell de Mur. Amb aquesta pista es vol evitar que els veïns hagin de fer més d'una hora i quart de camí per la carretera de pont de Montanyana. El gruix dels treballs d'aquest pas alternatiu quedaran enllestits aquesta mateixa setmana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00