Sábado, 10 de Abril de 2021

Otras localidades

Foc savi a les urbanitzacions

La Pau Costa Foundation i la Diputació de Barcelona celebren a Vacarisses la primera jornada de prevenció d'incendis forestals per sensibilitzar als propietaris de cases a prop del bosc de la importància de tenir l'entorn net

Un grup de nens pinten un mural al primer Dia de la Prevenció d'Incendis Forestals a Vacarisses (Vallès Occidental)

Un grup de nens pinten un mural al primer Dia de la Prevenció d'Incendis Forestals a Vacarisses (Vallès Occidental) / JORDI VENDRELL/PCF

A les portes de la campanya forestal, aquest dissabte s'ha celebrat a Vacarisses (Vallès Occidental), al peu de Montserrat, el primer Dia de la Prevenció d'Incendis Forestals. La idea està inspirada en un projecte dels Estats Units, on incentiven que els propietaris de cases al costat del bosc s'ocupin de tenir net l'entorn i la teulada per prevenir i reduir els efectes d'un possible foc. Fins al punt que les asseguradores fan bonificacions en el cost de la pòlissa. Un model que es podria explorar aquí segons Oriol Vilalta, director general de la Pau Costa Foundation, que treballa per la prevenció d'incendis i la conscienciació.

Als Estats Units en diuen Firewise Communities: "comunitats de foc savi" i estan promogudes per la National Fire Protection Association (NFPA). En diuen així perquè entenen que els propietaris dels habitatges propers a zones forestals poden generar "focs savis" si és fan responsables de mantenir net l'entorn. S'han d'encarregar de treure la pinassa de les teulades, i de netejar la tanca, el pati o el jardí per evitar que les flames trobin combustible a l'abast. Vilalta recorda que aquí també hi ha d'haver un canvi cultural on els equips d'extinció no poden tenir tot el protagonisme. "L'extinció és un dels pilars bàsics però s'ha de reforçar la pota de prevenció", diu.

La Pau Costa Foundation i la Diputació de Barcelona han fet aquest dissabte a Vacarisses, que té 18 urbanitzacions, el primer Dia de la Prevenció d'Incendis Forestals, que al mateix temps se celebra també a Torrelodones a Madrid i a la Toscana. Vacarisses forma part també del Parc Rural de Montserrat amb 15 municipis més. La idea és avançar cap a una major sensibilització.

Han fet activitats pels nens per explicar-los com es comporta un foc bo i un foc dolent segons si el bosc està net o brut amb exhibicions de com actuen les flames en aquests dos casos. Oriol Vilalta recorda que "es pot col.laborar amb la prevenció d'incendis des del sofà de casa fent servir biomassa o consumint aliments, com carn, vi, mel o iogurts, que garanteixen una activitat agrària als boscos que també ajuda a prevenir incendis"

Des de l'any 2004 i fins el 2017, la Diputació de Barcelona ha invertit més de 4'2 milions d'euros en obrir i netejar 847 hectàrees de franges de protecció a l'entorn de les urbanitzacions. S'hi han de sumar 225 hectàrees més de parcel·les interiors que eviten que el foc salti.

 

 

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?