Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 28 de Enero de 2020

Otras localidades

Andorra acollirà vint refugiats sirians abans del setembre

Signat el conveni entre Govern i la comunitat de Sant Egidi per obrir un corredor humanitari des del Líban

Diversos nens refugiats al campament de Moria, a l'illa de Lesbos (Grecia). / ()

Un total de vint refugiats sirians arribaran a Andorra no més tard del setembre, després que avui s'hagi materialitzat el conveni amb la Comunitat de Sant Egidi per crear el corredor humanitari que ho permeti.

Després d'entrar en vigor la llei d'acolliment temporal a finals d'abril, ja s'han iniciat els tràmits per fer arribar aquests vint refugiats. Demà el consell de ministres aprovarà l'acord que fixarà el nombre i el perfil. I la comunitat de Sant Egidi, amb una llarga experiència en corredors humanitaris, les seleccionarà entre els camps de refugiats. Així ho ha explicat el ministre de l'Interior, Xavier Espot.

Els perfils, segons el ministre, són molt amplis, amb una perferència per les situacions més vulnerables com famílies amb nens petits, dones víctimes de violència de gènere, gent gran o discapacitats. L'únic requisit és que coneguin una mica de castellà, anglès o francès per facilitar la integració.

Dos delegats del Govern es desplaçaran in situ per participar del procés que estarà continuament supervisat per la Comunitat de Sant Egidi.

A Andorra també s'han establerts ja els mecanismes d'integració com ara una pre-selecció de pisos per acollir-los, i la creació de la figura del representant personal, que serà qui acompanyi els refugiats en tots els tràmits. Aquesta persona pot ser del Govern però també un voluntari amb formació suficient.

En principi, i tal i com estableix la llei, l'acollida és temporal, per un termini de dos anys, però si la persona vol i té feina estable, pot continuar vivint al país seguint els tràmits d'immigració ordinaris.

La comunitat de sant egidi

El conveni signat avui entre el Govern i la Comunitat de Sant Egidi permet establir un corredor humanitari segur i legal pel qual les persones que fugen de la guerra de Síria arriben a Europa.

Aquesta comunitat, originària d'Itàlia, té una llarga experiència en la creació de corredors humanitaris. Només a Itàlia, ha aconseguit acollir 1.500 refugiats procedents del Líban.

En aquests moments ha ampliat els visats de 1.000 a 2.000 refugiats sirians més, i ha establert acords amb França, Bèlgica per obrir noves vies segures cap a Europa per a somalies, sudanesos i eritreus.

Els corredors humanitaris oberts per la comunitat de Sant Egidi han acollit ja més persones que 14 estats europeus.

En el cas d'Andorra, la comunitat, gràcies al conveni signat avui, es compromet a acompanyar, monitoritzar i ajudar les institucions i les ONG's per permetre un acolliment segur i legal dels refugiats sirians, segons ha explicat el seu secretari general, Cesare Zucconi.

Segons Zucconi, les persones que arriben de Síria estan terriblement traumatitzades, són vulnerables, com dones i infants, alguns dels quals només han conegut la guerra. A tall d'exemple, els infants menors de 13 anys no han pogut anar mai a escola a causa dels conflicte.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?