Última hora

Irán denuncia explosiones en su territorio y activa las defensas aéreas

Sociedad

L’oposició rebla les crítiques contra Torra

Més enllà de les piulades de fa sis mesos, Arrimadas i Iceta treuen a la palestra articles del candidat i Xavier Domènech li pregunta “Què en pensa dels espanyols i dels catalans?”

Inés Arrimadas camina cap a la tribuna. Al fons, Quim Torra / David Ramos Getty Images

Barcelona

Les intervencions de l’oposició en aquesta segona sessió del debat d’investidura han anat pels camins previsibles: crítica sense concessions al candidat.

Ha obert foc Inés Arrimadas, de Ciutadans, qui assegura Torra, 'representa el passat' en l'Europa del segle XXI amb el seu discurs 'identitari i excloent', que defensa la 'xenofòbia', i ha avisat que no pretén 'recuperar' la institucions catalanes sinó 'carregar-se-les'.  També ha alertat que Torra no vol 'recuperar' les institucions catalanes quan s'aixequin les mesures del 155, sinó 'carregar-se-les' amb el seu anunci de crear el 'consell de la república', l''assemblea d'electes' i amb la seva insistència que el president 'legítim' és Carles Puigdemont, un 'fugat de la justícia' després de donar un 'cop d'Estat'. Arrimadas ha anunciat que vol impulsar una unitat entre les formacions constitucionalistes, donada la 'gravetat' del perfil del candidat proposat per a la presidència de la Generalitat.

L’oposició redobla les crítiques contra Torra

Molt diferent ha estat el to i el contingut de la intervenció de Sergi Sabrià, d’Esquerra Republicana, qui ha demanat impulsar des del nou Govern 'un diàleg de país' i un 'front democràtic' que tingui com a finalitat 'lluitar contra la repressió' de l'Estat i revertir els efectes de l'article 155 en les institucions catalanes. En al·lusió al debat sobre els articles del candidat, el portaveu republicà s'ha desmarcat, en aquest sentit, de qualsevol posicionament 'etnicista' o 'supremacista', i ha recalcat que 'la diversitat ens fa rics com a societat i ens engrandeix com a poble i ens fa més forts al camí de la llibertat'. Sabrià ha reconegut també, sobre els mesos que ha trigat a aconseguir una investidura efectiva i la formació del nou Govern, que ERC 's'ha sentit moltes vegades molt sola' reclamant la urgència de desbloquejar la investidura. 'Això no és una queixa, perquè estem satisfets que ara això sigui possible' però sí una constatació del que ha ocorregut, ha matisat el líder d'ERC al Parlament abans d'elogiar que Torra s'hagi disculpat pels seus missatges de Twitter 'un fet que l'honora, i que és valent i no fa gràcia'.

L’oposició redobla les crítiques contra Torra

El socialista Miquel Iceta ha exigit al candidat, que respecti el marc legal vigent, eviti la 'fractura' i iniciï un diàleg amb l'Estat per abordar qüestions com la millora del finançament o la llista de 45 peticions de la Generalitat. Iceta ha deixat clar que el seu partit 'respectarà la legitimitat del president, sempre que el seu exercici es produeixi en el marc legal vigent'. Per això, ha preguntat a Torra si, com a president, 'respectarà el marc legal vigent'; si serà 'capaç d'assumir que Catalunya està formada per tots els ciutadans de Catalunya, també els que parlen castellà o se senten espanyols'; quina serà la seva contribució a 'evitar la fractura i recosir la societat'; i si establirà un diàleg amb les institucions de l'Estat. Li ha advertit que 'ni procés constituent ni projecte de constitució catalana tenen cabuda en el marc legal' i, rememorant 'l'experiència de la passada legislatura', ha suggerit que 'no voldria que la seva presidència fos la zona zero de les institucions d'autogovern' o les 'arrasés'.

L’oposició redobla les crítiques contra Torra

El líder dels comuns al Parlament, Xavier Domènech, ha retret a ERC i la CUP que amb els seus vots hagin decidit fer president a un exponent del 'catalanisme conservador', el candidat de JxCat, Quim Torra.  Ha recordat a ERC i la CUP que junts tenen més vots que JxCat --36 davant de 34--, pel que considera que van haver de forçar que el president fos 'progressista'. Ha criticat que Torra representa una visió de Catalunya 'exclusiva i excloent', i ha lamentat que aquest dilluns es converteixi en president amb els vots de dues forces que es consideren d'esquerres i representants del catalanisme popular. I ha preguntat directament al candidat “què en pensa dels espanyols i dels catalans?”

L’oposició redobla les crítiques contra Torra

El portaveu de la CUP, Carles Riera, ha advertit: "No ens oposem a la investidura però passem a l'oposició. Volem fer oposició per a materialitzar sobiranies, per mantenir un conflicte democràtic amb l'estat des de la mobilització no violenta. Volem combatre amb fermesa tornar a l'autonomia ". Riera s'ha mostra clarament contrari a les mesures anunciades pel candidat: "Ens proposen un programa de creixement que i s'emmarca en un clar neoliberalisme. Dins de les autonomies no és possible fer una altra política que la neoliberal i pal·liar les desigualtats, però no anar a l'arrel del problema ". I finalment ha argumentat l'abstenció dels quatre diputats de la CUP: "No podem donar suport al seu govern perquè no es planteja en termes de desobediència i confrontació".

L’oposició redobla les crítiques contra Torra

No ha sorprès la línia de duresa emprada pel portaveu del PP, Xavier García Albiol: "Avui ha evidenciat que el govern de Catalunya passarà a mans d'un home per al qual els no independentistes no existim". Albiol ha deixat anar a Torra "la seva voluntat de diàleg amb el govern d'Espanya no sembla molt sincera. Creu de veritat que Mariano Rajoy s'asseurà a negociar com es trosseja Espanya? ¿No seria millor que s'assegués per veure què és el millor per a els catalans? " També ha afirmat que "si el president Tarradellas aixequés el cap i veiés que la presidència de la Generalitat de Catalunya passa a mans d'algú que no es reconeix com a president legítim, passaria molta vergonya" i "la seva prioritat no són els 800.000 ciutadans en llistes d'espera, la seva prioritat és posar un gran llaç groc al Palau de la Generalitat".

Eduard Pujol, de JxCat ha tancat el torn d'intervencions dels grups. Pujol ha advertit que "la necessitat ens ha portat fins aquí. Ens han obligat a fer-nos preguntes i les hem contestat". Segons el portaveu dels independentistes, "això va de solucions, avui votem una peça bàsica de la solució. Prou de insults en aquest Parlament, ja n'hi ha prou de fang". Pujol afirma que són "la resposta al tot no. No som el català emprenyat" I ha subratllat que "amb la investidura de Quim Torra recuperarem les institucions i acabarem amb set mesos de govern manllevat".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00