Sociedad

President Torra

Com era de preveure, Quim Torra ha estat elegit president amb els vots de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana i l'abstenció de la CUP

President Torra

Quim Torra promet fer president a Puigdemont després de ser ell investit al Parlament i acaba el discurs d’agraïment amb un “visca Catalunya lliure”. / ACN

Barcelona

Gairebé cinc mesos després, Catalunya té president. A Quim Torra, que dissabte no va aconseguir els suports necessaris, n'ha tingut prou una majoria simple per a ser investit gràcies a l'abstenció de la CUP, decidida pel Consell Polític i del Grup d'Acció Parlamentària.

Más información

Quim Torra substituirà Carles Puigdemont, que es troba a Alemanya, després de les investidures fallides del propi Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull. Quan el Govern al complet prengui possessió, l'article 155 es desactivarà de manera automàtica. El nou president català ha començat el seu discurs recordant als polítics empresonats i els fugats. "Moltes gràcies pel vostre valor", ha dit Torra, que ha recordat que el seu president és Carles Puigdemont i que seran lleials al mandat de 1-0.

Durant el seu discurs, Quim Torra ha desgranat el seu pla de govern i la seva idea de república catalana. "La república catalana només tirarà endavant si gira entorn de les persones", ha assenyalat. "Tenim la força necessària per posar-nos mans a l'obra, el país estarà a prova i hem de saber estar a l'alçada. Defensar la república és defensar-nos a tots, la república som tots ", ha afegit.

"Tindrem un país millor per a tots amb la república", ha assenyalat el nou president català. "Amb la república tothom guanyarà en drets i ningú perdrà, és per a tothom. Volem apostar pel futur, per tots els catalans, la república catalana és llibertat i progrés i és mirar cap a Europa i cap al món ".

Quim Torra defensa una república "on tots gaudeixin de la plenitud de drets".

Torra ha reivindicat la "sobirania" del Parlament per fer "lleis justes que ajudin a totes les persones" i, per això, ha garantit que recuperarà les 16 lleis suspeses pel Tribunal Constitucional i per la "piconadora" del Govern del PP.

"El Govern que presidiré, amb suport de la majoria parlamentària, tornarà a impulsar totes i cadascuna de les lleis que el Govern del PP ha portat al TC i que han quedat suspeses, setze en total. Algunes aprovades per unanimitat, amb suport del PP, cosa que no ha servit per evitar que la piconadora del Govern de l'Estat les deixés en suspens ", ha assenyalat Torra.

Al final del seu discurs, Torra ha demanat disculpes pels polèmics tuits que van sortir a la llum després de ser anunciat com a candidat. "És hora que avaluem conjuntament les lliçons apreses en els últims mesos. Lamento que uns tuits fora de context hagin ofès a algú. Em penedeixo i no tornarà a passar", ha assenyalat Torra, que acabant la seva intervenció desitjant sort. "Que tinguem sort en el camí de la llibertat, de la justícia i la república. Per Catalunya i per la vida. Tot és ara i res ".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00