Sociedad

Detectada una plaga d’escarabats asiàtics a Catalunya

Investigadors de la UAB alerten del risc que aquest insecte que ataca les moreres s’estengui cap a la resta d’Europa

Chrumps Wilipedia

Barcelona

Un estudi de l’investigador de l’ICTA-UAB, Víctor Sarto i Monteys, ha identificat una nova plaga d’escarabats asiàtics a Catalunya, en concret a la província de Barcelona. És una espècie que mai s’havia vist aquí i que ataca les moreres. El seu nom científic és Xylotrechus chinensis i aquí se l’ha batejat com a “escarabat-vespa barrinador” per la seva semblança amb les vespes. Fa uns anys en van trobar dos exemplars a Alemanya, però els van poder aïllar a temps.

L’investigador calcula que aquest escarabat va arribar a Catalunya com a molt tard l'any 2012 a l'interior de palets de fusta provinents del nord-est asiàtic. En concret, de Xina, Corea, Japó o Taiwan, on està considerat una plaga. Durant tot aquest temps l’escarabat no ha parat de reproduir-se i ja ha començat a fer mal. Segons explica Sarto, ja ha afectat una superfície de 44km2 i el 45% de les moreres de Barberà del Vallès, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet.

“L’insecte s’alimenta del floema, la part externa viva de troncs i branques, interrompent el flux de la sabia i per tant produint la mort de l’arbre. A més a més, danya l’estructura interna de l’arbre i fa caure les branques, amb el risc que això suposa si tenim en compte que les moreres són habituals en parcs i jardins per a fer ombra”.

Aquests ajuntaments ja han començat tractaments de control i tala de moreres, però Sarto avisa que la plaga no està controlada i es podria estendre cap a la resta d’Europa i afectar també pomeres, pereres i vinyes.

L'escarabat en qüestió mesura entre 1,5 i 2,5 centímetres i té una particularitat, sembla una vespa perquè té el cos groc i negre, vola i fa un soroll semblant al de les vespes.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00