Sociedad

La Generalitat va retirar un 10% més de custòdies de menors el 2017

En va retirar 124. Els equips d'atenció a la infància i adolescència alerten que els arriben casos més complicats de menors amb importants sequel·les psicològiques i amb problemes de comportament o de consums de tòxics. Demanen més ajuda especialitzada en salut mental i recursos per fer més prevenció entre les famílies quan els fills tenen entre 0 i 3 anys.

Imatge: ACN

Girona

La majoria de retirades de custòdia són per maltractaments (físics o psicològics) i per desemparament.

La Generalitat ha potenciat la prevenció i ja destina més recursos a ajudar les famílies en risc per evitar haver-los de treure el fill. Tot i això l'any passat es van retirar un 10% més de custòdies que el 2016.

Els Equips d'Atenció a la Infància i Adolscència (EAIA) com el del Consell Comarcal de la Selva alerten, a més, que els casos que els arriben són més complexos perquè hi ha menors amb importants problemes de conducta o amb addiccions en edats molt joves com 11 i 12 anys.

Per millorar això, diuen, falta fer encara més prevenció entre les famílies amb fills de 0 a 3 anys per detectar des de ben petits conductes de risc que poden condicionar el desenvolupament dels menors.

Eaia Selva

00:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000161209/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Als Equips d'Atenció a la Infància i Adolescència els arriben els casos des de Serveis Socials, Fiscalia o la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i, en base a criteris tècnics, decideixen si el menor pot continuar amb els seus pares, si ha d'anar a viure amb altres familiars propers o si ha de passar a viure en un centre de menors.

L'objectiu sempre és que, tan aviat com puguin, els pares recuperin la custòdia del menor i gairebé "en el 50% dels casos s'aconsegueix", segons l'experiència de l'EAIA del Consell Comarcal de La Selva.

La Generalitat, a través del contracte programa, ha ampliat el finançament a ajuntaments i consells comarcals per desevolupar un nou servei d'atenció socioeducativa per ajudar millor a aquelles famílies que arriben a serveis socials amb molts indicadors de vulnerabilitat i patiment dels menors. Aquests recursos es destinen a millorar la situació i evitar, si pot ser, que s'acabi amb una retirada de custòdia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00