Últimas noticias Hemeroteca

Arxivada la causa penal per la mort de 4 àvies ofegades a la residència d'Agramunt

L'Audiència,com ja es va pronunciar el jutjat, assenyala que tots els permisos estaven en regla, amb inspeccions superades, i que no es podia preveure que es produís una riuada tan sobtada i violenta.

Imatge de l'interior d'una de les habitacions inundades del semisoterrani de la residència geriàtrica d'Agramunt, el 4 de novembre de 2015. /

L'Audiència de Lleida ha arxivat la causa penal per la mort de 4 àvies que van ofegar-se, mentre dormien a la planta del semisoterrani de la residència d'Agramunt arran del desbordament del riu Sió. Passava la matinada del 3 de novembre del 2015.

L'Audiència conclou, com ja es va pronunciar el jutjat, que tots els permisos estaven en regla, amb inspeccions superades, i que no es podia preveure que es produís una riuada tan sobtada i violenta. I eximeix de responsabilitat als 5 responsables de la residencia per no haver situat les avies en plantes superiors, als dos alcaldes d'Agramunt que van concedir la llicència edificabilitat, al cap dels bombers de Lleida de la falta de previsió, i, a tres càrrecs de la CHE i l'ACA per haver permès la residencia a 50 metres del cabal del riu. Desestima el recurs de les famílies de les àvies, -contra la resolució del jutjat d'Instrucció 1 de Balaguer del 13 de novembre de 2017 i també del 6 de març de 2018 que demanava el sobresseïment de les actuacions tal i com proposava la Fiscalia- i, conclou que no hi ha indicis racionals de criminalitat, ja que no existeix cap comportament penal que causés el tràgic desenllaç.

A més, continua la interlocutòria, no s'aprecia cap indicador que permeti afirmar que el desbordament fos "previsible" i "encara menys que ho fos amb la violència amb què es va produir". Considera, però, que "les pluges no feien preveure cap risc d'inundacions" i destaca que tot i això "la CHE va comunicar la previsió de crescudes dels afluents del Segre, es va activar una dotació dels bombers que va informar els treballadors de la residència de la situació i aquests als seus responsables". La riuada, però, conclou la sala, va ser "totalment sobtada i violenta", com ho demostra el fet que des que "els bombers s'hi van presentar fins que va arribar l'aigua només van passar 4 minuts", segueix l'escrit.

Pel que fa a la denúncia de les famílies que estava construïda en una zona inundable, la Sala conclou que "comptava amb totes les autoritzacions administratives" ja que quan es va construir, l'any 2002, "no existia constància del risc d'inundació de la població i les Normes aprovades per la comissió d'urbanisme aquell any no prohibien edificar en aquella zona". A més, destaca, la planta semi-soterrani havia superat diverses inspeccions administratives i fins i tot la residencia comptava amb un Pla d'Autorpotecció que tampoc feia referència a cap risc per l'ús d'aquella planta. Per tot això, conclou, "no hi ha indicis per deduir una responsabilitat penal" i arxiva el cas. Tot i això, no exclou però altres responsabilitats.

El desbordament del Sió, la matinada del 3 de novembre de 2015, va acabar amb la vida de quatre àvies de 80, 83, 81, i 88 anys que dormien en una habitació al semisoterrani d'una residència de la tercera edat situada al costat del riu. L'endemà dels fets, l'Ajuntament d'Agramunt i la residència d'avis Ribera del Sió van denunciar que els avisos sobre la intensitat de la pluja i el desbordament del Sió van ser insuficients i que per això no es va poder actuar amb suficient antelació per evitar la mort de les quatre àvies.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?