Sociedad

Vaga de taxis fins divendres

De 48 hores i convocada per la suspensió del reglament que regula serveis com Uber o Cabify. A les 11:00 ha començat una marxa des d'Arc de Triomf fins a la Delegació del Govern

També vaga de taxis

Diferents moments de la manifestació dels taxistes, amb l'incident que s'ha produït davant de l'hotel Palace / Clara Pàmies

Barcelona

Més d'un miler de taxistes s'han manifestat avui a Barcelona contra la suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del reglament metropolità per regular les llicències de VTC (lloguer de cotxes amb conductor) arran del recurs presentat pel Ministeri de Foment.

Aquesta protesta s'ha dut a terme en el marc de les dues jornades de vaga que han convocat els sindicats del sector i en ella han participat uns 150 taxis d'altres ciutats espanyoles com Madrid, València, Bilbao, Gijón, Sevilla o Saragossa.

Taxistes de Madrid també participen a la manifestació de Barcelona / Clara Pàmies

Alberto Álvarez, portaveu de l'associació Élite Taxi, una de les convocants de l'atur, ha declarat que els taxistes se senten "traïts" pel Govern espanyol, ja que "hi ha una llei que no s'està complint", cosa que beneficia a companyies que operen amb llicències VTC, com Uber o Cabify.

"Ens manifestem no per pressionar els jutges, sinó al Ministeri de Foment", ha dit Álvarez, que ha advertit que el sector està disposat a "bloquejar" ports, aeroports i "totes les infraestructures" de Foment "que facin falta" si el Ministeri no rectifica i retira el recurs contra el reglament sobre VTC.

Durant la manifestació, que ha començat a les 11:00 hores a l'Arc del Triomf de Barcelona i ha conclòs davant de la Delegació del Govern, s'han sentit càntics com "El taxi unido, jamás será vencido", "A por ellos" o "Si esto no se arregla, guerra, guerra, guerra", així com nombrosos petards.

També s'han viscut alguns moments de tensió, com quan uns manifestants han atacat un vehicle VTC que recollia hostes de l'Hotel Palace, situat a la Gran Via de Barcelona, causant desperfectes a la carrosseria i un retrovisor, mentre representants de les entitats convocants intentaven dissuadir-los.

Ja a la Delegació del Govern, custodiada per una forta presència policial, els manifestants han lliurat una carta a representants de la institució sol·licitant que es retiri el recurs en la vista que mantindran demà al TSJC representants del Govern i de l'AMB.

"Li hem demanat a la subdelegada que traslladi les nostres peticions al Govern central, que està obligat al compliment de les lleis, i al Ministeri de Foment que es posicioni clarament al costat del col·lectiu de taxistes o de tres o quatre que estan fent negocis multimilionaris en base al comerç amb les autoritzacions administratives", ha apuntat a la sortida de la reunió el president de l'Associació Nacional del Taxi, Julio Sanz García.

Sanz ha afirmat que lamenten les molèsties que hagin pogut causar als usuaris, però ha subratllat "que això també va una mica amb ells".

A les dues jornades de vaga a Barcelona, que finalitzarà a les 06.00 hores de divendres i ha tingut un seguiment de la pràctica totalitat del sector en el seu primer dia, s'uniran concentracions puntuals de taxistes davant de les seus de les delegacions del Govern a d'altres ciutats de tot Espanya.

L'aturada dels taxistes és per donar suport al reglament, que va ser recorregut pel Ministeri de Foment en considerar que l'AMB s'havia excedit en les seves competències. De fet, el TSJC ha suspès temporalment la normativa i ha convocat l'AMB i la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) –que també va presentar un recurs sobre el reglament- a una vista el proper 26 de juliol, en que s'espera que el tribunal decideixi si manté la suspensió o s'aixeca.

Els taxistes han advertit que no descarten convocar un tercer dia de vaga, divendres, només a l'aeroport i fins i tot es plantegen fer una aturada indefinida.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00