Directo

CONSEJO DE MINISTROS El Gobierno aprueba un plan para indemnizar a las víctimas de abusos sexuales en la Iglesia cuyos casos estén prescritos

Sociedad

Una quinzena de menors estrangers dormen en un edifici d'oficines de la Generalitat

El Govern català segueix sense poder encabir tots els menors estrangers que arriben a Catalunya en centres de menors. 15 passen almenys una nit en una sala habilitada, amb matalassos i dutxes, entre els despatxos i oficines de la Direcció General d'Atenció a la Infància des de fa una setmana

L'edifici de la Direcció General d'Atenció a la Infància, a l'avinguda Paral·lel de Barcelona / Google Street View

Barcelona

La Generalitat segueix incomplint les seves promeses de trobar prou places per als menors estrangers que arriben a Catalunya. Després de fer-los passar nits a la sala d'espera de la fiscalia de menors, o a l'Institut Forense, ara la solució d'urgència l'han trobat en un espai habilitat entre les oficines que té el departament d'Afers Socials a l'avinguda Paral·lel de Barcelona.

Aquesta nit han estat una quinzena de joves dormint en aquest espai, reconeixen fonts oficials del govern català, que apunten que fa una setmana que s'ha habilitat perquè hi pernoctin menors. Aquestes mateixes fonts asseguren que es tracta d'una sala on almenys hi ha matalassos, cuina, dutxes i lababos. També estan sent atesos per educadors socials i en cap cas superen una nit d'estada. La majoria d'aquests serveis no se'ls hi han donàven durant tot el temps que havien d'estar dormint a les dependències de la Ciutat de la Justícia. Tot i així, reconeixen que es tracta d'un dispositiu d'emergència per evitar que els joves estiguin dormint al carrer,  i no pas d'una solució en cap cas definitiva.

El govern català és responsable directe d'aquests menors, i està obligada a acollir-los. El conseller Chakir el Homrani ja ha demanat aquesta setmana recursos i planificació al govern de l'Estat per "seguir donant una acollida digna" a aquests adolescents. En el que portem d'any ja n'han arribat els mateixos que en tot l'any passat. Aquest juliol el govern català n'ha acollit 440, els mateixos que van arribar en tot el 2015.

Els Mossos, col·lapsats

El sindicat USPAC dels Mossos d'Esquadra denuncien que la Oficina d'Atenció als Menors (OAM) de la policia catalana està col·lapsada. Diuen que se'ls hi han acumulat comuniciacions de menors nouvinguts que daten de l'any passat perquè no tenen temps a gestionar-ho tot. Segons ells, falten efectius per fer la seva feina. Només aquest any ja han atès més de 1.460 joves nouvinguts que, de fet, no han comès cap delicte. I asseguren que els dos (a vegades tres) agents que treballen en aquesta oficina estan fent una feina que "no els correspon".

El portaveu del sindicat, Josep Miquel Milagros, assegura que els agents viuen una situació d'estrés desbordant, i lamenta que el cap de la Unitat de Menors no els hagi donat encara una sol·lució. De fet, la Generalitat es va comprometre a que els agents deixessin d'atendre els menors en primera instància, habilitant un centre de primera acollida a Barcelona on havien d'anar des del primer moment i on es plantajava que els Mossos els anéssin a veure. "Aquest centre no existeix" es queixa Milagros, que assegura que no hi ha hagut cap canvi "ni tan sols de protocol".

A més, els agents de la OAM, segons la USPAC, pateixen un greuge no tan sols de personal, també de material. No tenen càmera fotogràfica en condicions per registrar els rostres dels menors i ho han de fer amb els seus telèfons mòbils personals. Tamnpoc tenen màquina d'escàner ni de fax en les seves dependències.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00