Sociedad

Mínim històric de gavians a les Illes Medes

Les Illes Medes han deixat de ser un paradís pels gavians.

La colònia s'ha reduït a mínims històrics que daten dels anys 90 quan se'n van exterminar molts perquè es considerava que tenia efectes negatius pel medi ambient.

Ara la principal colònia és al Delta de l'Ebre.

Les Illes Medes. Imatge d'arxiu. / Imatge: ACN

Girona

Les illes Medes han deixat de ser un paradís pels gavians. La colònia s'ha reduït a mínims històrics que daten dels anys 90 quan se'n van exterminar molts perquè es considerava que tenia efectes negatius pel medi ambient. Ara la principal colònia és al Delta de l'Ebre. Entre 1991 i 1996 es van enverinar 25.000 gavans adults perquè es deia que feien malbé els hivernacles i que contaminaven l'estany de Banyoles.

La població es va anar recuperant i des de fa una dècada ha tornat a baixar. Tant, que aquest any han trobat 4.600 parelles quan a inicis dels anys 90 n'hi havia hagut tres vegades més.

Marc Bosch, biòleg

00:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163954/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El biòleg Marc Bosch assegura que ara els gavians s'han expandit per tot Catalunya. "Si a algun lloc els gavians causen un problema, ara serà més difícil actuar perquè estan més escampats", diu.

Amb aquest descens, les illes Medes són menys atractives per nous individus que hi vulguin criar, encara que a la pràctica això no tindrà efectes immediats per l'ecosistema. Les plantes de les Medes estan adaptades als excrements dels gavians, que aporten molt nitrogen. "Amb menys gavians, disminuirà el nitrogen, però l'efecte seria a llarg termini perquè perquè la càrrega de nitrogen al sòl és molt elevada", afirma Marc Bosch.

Toni Curcó - tècnic del Parc Natural del Delta de l'Ebre

00:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000163959/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Per contra, ara la colònia més gran és la del Delta de l'Ebre, on ha crescut exponencialment. De les 40 parelles dels anys 70 havien passat als 10.000 en els últims anys. El tècnic del Parc Natural del Delta, Toni Curcó, explica que han fet tasques de control perquè no augmenti tant la població de gavians, sobretot en llocs on poden tenir efectes negatius sobre el flamenc i la gavina corsa. Per això, ara l'estimació és que hi ha unes 5.000 parelles al Delta. La Punta de la Banya és el lloc on viuen la majoria d'exemplars.

Els gavians han trobat llocs favorables al Delta perquè no tenen depredadors terrestres, com passava a les illes Medes. Al Delta, a més, tenen molt d'aliment gràcies al rebuig dels pescadors.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00