Últimas noticias Hemeroteca

Acord entre PSOE i PDECat per dialogar dins la llei

El PDECAT ha aconseguit que avui el Congrés debati una moció que insta al govern de Sánchez a obrir un diàleg polític amb la Generalitat. El PSOE ho accepta, a canvi que, quan es voti la moció digui que aquest diàleg sigui en el marc de la legislació vigent

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, conversa amb el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska durante la sessió de control al Govern / ()

El PSOE i el PDeCAT han pactat una moció que es debatrà avui en el ple del Congrés que insta el Govern de Pedro Sánchez a obrir un procés de diàleg polític amb la Generalitat "sense imposicions ni impediments" però, això sí, "en el marc de la legislació vigent".

El text presentat inicialment pel PDeCAT no feia aquesta referència al diàleg en el marc de la llei, encara que el grup català ha acordat acceptar l'esmena que li han presentat els socialistes en aquest sentit.

La moció definitiva, que serà debatuda avui en el ple de la Cambra Baixa encara que no es votarà fins demà, reclama a l'Executiu un debat en el qual tots puguin defensar les seves "idees, aspiracions i projectes lliurement, sense imposicions ni impediments".

"Aquest procés ha d'aspirar a acordar els cursos legals i democràtics que permetin a la societat catalana determinar el seu futur", afegeix.

La moció, que té tots els aspectes de tirar endavant, és conseqüència d'una interpel·lació del portaveu del PDeCAT, Carles Campuzano, a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i en la que els independentistes catalans demanaven explicacions al Govern central sobre com pensaven sustentar les converses anunciades amb el Govern.

Llavors, la ministra va emplaçar el PDeCAT a assumir riscos per poder arribar a acords i poder establir un diàleg sincer.

Durant aquests dos mesos, s'ha reunit per primera vegada des de 2011 la Comissió Bilateral Estat-Generalitat, el passat 1 d'agost, en la que es va constatar discrepàncies sobre l'autodeterminació o els presos del "procés", però les dues parts van apostar per seguir parlant a través de comissions sectorials.

En principi, estava previst que la moció es debatés ahir però ha estat ajornada en la sessió d'avui ja que els diputats independentistes del PDeCAT i ERC es van absentar del ple per assistir als actes de la Diada a Catalunya.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?