Hora 14 CatalunyaHora 14 Catalunya
Actualidad

Un terç dels ajuntaments catalans treballen amb personal no habilitat

Més de 300 consistoris no compten amb secretaris que tinguin la titulació necessària. En alguns pobles, aquesta situació ha obligat a suspendre els plens

La Pobla de Claramunt / Wikipedia

Barcelona

Segons dades de la Generalitat ara mateix hi ha 316 municipis a Catalunya - és a dir un de cada tres- en què la plaça de secretari l'ocupa una persona que no té l'habilitació oficial necessària. En el cas dels tresorers, aquesta manca de titulació oficial afecta a 120 municipis i en el dels interventors, a 105 consistoris. El més afectats són els municipis petits que, tal i com denuncia la diputada socialista Marta Moreta, no poden competir amb els municipis més grans a l'hora d'aconseguir el poc personal habilitat que hi ha a Catalunya.

La norma preveu que, en cas que no es trobi personal amb l'habilitació necessària -que s'obté mitjançant una oposició-, el càrrec de secretari, tresorer o interventor el pot cobrir temporalment un funcionari. Una solució que tampoc serveix als ajuntaments més petits que, de vegades, només compten amb personal laboral. El president de l'Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, subratlla que l'absència d'aquesta figura no és només una qüestió de formalitat, sinó que té efectes directes sobre els ciutadans.

La Generalitat va perdre l'any 2013 la capacitat de convocar les oposicions per obtenir l'habilitació oficial de secretari, interventor o tresorer municipal. El govern de Mariano Rajoy, amb la llei de racionalització de l'administració local, es va atribuir la competència en exclusiva i ha convocat places però a un ritme molt lent. Ara, l'Executiu de Pedro Sánchez s'ha compromés a derogar la norma i la Generalitat a tenir-ho tot a punt per convocar proves el més aviat possible. La Federació de Municipis urgeix a les dues administracions a accelerar els tràmits, qualifica de dramàtica la situació i recorda que el secretari és una figura cabdal, que ha de validar totes les decisions de l'Ajuntament i sense la qual, per exemple, no es poden celebrar els plens.

Entrevista: "En qualsevol ajuntament, no tenir secretari és un maldecap terrible"

03:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001414705/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00