Sociedad
Entrevista Oriol Junqueras

"Tots els espanyols han vist com en un cap de setmana PP i PSOE canviaven cromos per governar un poder judicial polititzat"

L'exvicepresident de la Generalitat ha contestat per escrit, aquests últims dies, un qüestionari que SER Catalunya li ha fet arribar a la presó de Lledoners. Creu que Pedro Sánchez ha perdut l'oportunitat de reparar "el que va fer el govern del PP". També confia que la seva candidatura a les eleccions europees serveixi "per explicar a Europa i al món sencer les injustícies i arbitrarietats que es produeixen a Espanya". Junqueras no descarta reprendre la seva cursa per presidir la Generalitat quan surti de la presó.

Getty Images

Barcelona

Com valora que s’hagi triat per presidir el Suprem a Manuel Marchena, que és qui presidia el tribunal que els ha de jutjar?

I com valora el seu substitut, Andrés Martínez Arrieta, que és qui finalment presidirà el judici del procés?

Responc les dues (preguntes) de cop

Crec que tots els espanyols han vist com en un cap de setmana PP i PSOE canviaven cromos per governar un poder judicial polititzat. Per aquests motius i altres, les nostres defenses van demanar la recusació de Marchena i els altres magistrats.

S'esperava els escrits d'acusació de l'advocacia de l'Estat i de la Fiscalia?

Els mitjans de comunicació feia dies que ho anticipaven. D’una instrucció injusta era esperable que en sorgissin acusacions injustes.

Pedro Sánchez ha fet res per influir en aquests escrits? Hagués pogut fer més?

Això no em toca a mi respondre sinó a ell. En qualsevol cas, si hi ha voluntat d’arreglar el que va fer el govern del PP ara hagués tingut una oportunitat.

Quina sentència espera?

Se’ns acusa de delictes que no hem comès. Se’ns acusa de rebel·lió en base a una violència que no ha existit i se’ns acusa de malversació en base a unes despeses que no s’han produït. Per això, si no s’inventen els fets i s’aplica la llei, la sentència només pot ser absolutòria. Que no hi ha rebel·lió ni sedició ho afirmen molts catedràtics de dret penal d’universitats espanyoles i també algú poc sospitós de ser independentista com l’expresident del Tribunal Suprem i del Constitucional, Pascual Sala, entre molts altres.

Com voldria que reaccionés el Parlament si les sentències són condemnatòries?

Aquesta és una decisió que correspon al Parlament. No em pertoca a mi dir-ho. El Parlament té a un extraordinari president i té tota la meva confiança, i estic segur que sabran interpretar què és el més convenient per denunciar la injustícia si la sentència fos condemnatòria.

Té la sensació que aquest judici només el guanyaran a Europa?

Lluitarem per l’absolució i per defensar que no hem comès els delictes dels que se’ns acusa a tot arreu, en els tribunals espanyols i en els europeus. Cada cop més sovint veiem exemples de sentències europees que qüestionen els tribunals espanyols. Ho he vist amb el Tribunal Europeu de Drets Humans i també amb la resposta dels tribunals alemanys, belgues i escocesos que no veuen el delicte de rebel·lió.

Com afecta la recent sentència del Tribunal de Drets Humans sobre Otegi a la causa contra l'independentisme?

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha dit que a Espanya no va tenir un judici just, i això li va costar a Otegi 6 anys de presó. I no és la primera vegada que passa. Això és molt greu i hauria de fer reflexionar. Hem advertit moltes vegades que la presó preventiva, sense judici, és un abús jurídic.

Què en pensa de la revisió que ha fet el Suprem de la sentència de les hipoteques?

Ha estat un espectacle lamentable. Una prova més de les decisions arbitràries i polititzades que es duen a terme en aquest estat. Cada cop hi ha més gent que perd la confiança en la justícia espanyola

Com valora el naixement de la Crida i el paper de Carles Puigdemont?

Em sembla molt bé que l’independentisme sigui ampli i plural i que abasti també l’espai de dretes. Des d’ERC sempre hem cregut que havíem de ser més i més i així ho estem fent, estem entrant en zones on mai l’independentisme havia tingut representació. Fa anys que tenim aquest objectiu i hi demostrem treballant des de molts àmbits cada dia.

Recentment vostè i Puigdemont han recuperat el contacte a través de cartes. Com és ara la seva relació i fins a quin punt és important la seva complicitat per refer la unitat independentista?

Jo sempre he tractat de parlar amb tothom, sempre, i ara, malgrat totes les dificultats ho intento fer igual o amb més intensitat. Sempre hem dit que la nostra tasca és la de cosir el país i a això dedicaré els meus esforços i no només en l’independentisme sinó amb tots els demòcrates. Sempre he dit que abans que independentistes som demòcrates i no hem canviat. Davant de partits com Cs, PP i VOX que només parlen d’odi i de divisió, hem de cosir el país ara més que mai i parlar amb tothom.

L'independentisme ha d'anar per sempre més en llistes separades per ideologia? Una sentència condemnatòria pot fer replantejar la seva posició?

Nosaltres sempre apostem per la solució més útil en cada moment. No hi ha opcions bones i opcions dolentes; hi ha opcions més útils i opcions menys útils. S’ha demostrat que anar separats però amb plantejaments unitaris és molt més eficaç. Del centre cap a l’esquerra i del centre cap a la dreta, tothom ha d’aconseguir el millor resultat possible. L’objectiu és compartit.

Quin paper ha de jugar la denominada Casa de la República, a Waterloo? I el Consell Assessor pel Fòrum Cívic?

Això ho hauran de decidir els seus membres però de ben segur que jugaran un paper molt important per explicar a l’exterior la nostra causa i la repressió de l’estat.

Què representa que vostè sigui el cap de llista d'ERC a les eleccions europees? Què significaria una victòria de la seva candidatura?

Precisament això, explicar a Europa i al món sencer les injustícies i arbitrarietats que es produeixen a Espanya. Fa uns anys vaig ser eurodiputat i estic convençut que és el millor espai per explicar-ho.

Després de les municipals, la prioritat ha de ser aconseguir alcaldies independentistes, amb Junts per Catalunya, o d'esquerres, amb els comuns?

Els escenaris post eleccions municipals ja els valorarem quan toqui. Per ERC sempre ha estat una prioritat el món municipal. Tenim més de 200 alcaldies. La política local és una magnífica manera de demostrar a tothom la manera de treballar, propera als ciutadans i donant resposta a problemes concrets. Picant pedra, fent polítiques socials. I a Barcelona, Ernest Maragall farà exactament això.

Com valora la feina del Govern Torra-Aragonès?

Els toca gestionar uns temps molt complicats i tenen la meva absoluta confiança.

El vicepresident Pere Aragonès ja era una de les meves persones de confiança a la conselleria d’Economia i li estic molt agraït per haver acceptat el difícil repte. Ens coneixem de fa anys i és una persona treballadora, lleial i fortament compromesa amb els ideals republicans.

Com s'imagina la gran mobilització a Europa que han avalat tant vostès com Puigdemont?

Grandiosa com les que els catalans estem acostumats a protagonitzar. Les manifestacions més grans i pacífiques són les que ha protagonitzat el poble de Catalunya en els darrers anys. Tenim a la millor ciutadania que es pot tenir, no em canso de dir que els estimo molt! Des d’aquí aprofito per donar les gràcies a tothom. Davant les injustícies, els ciutadans de Catalunya no callaran.

Surti quan surti de la presó, ara mateix es planteja continuar en la política? Si és que sí, es veu com a candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat en un futur?

El nostre projecte és fort i ampli perquè no es basa en personalismes. Per mi és un honor immens donar la cara per un equip d’homes i dones competents, compromesos i honestos. Jo faré sempre el que sigui més útil per defensar els valors republicans.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00