Sociedad

Una de cada tres carreteres catalanes té risc alt o molt alt d'accident

Segons l'estudi EuroRAP, la via més perillosa, per tercer any consecutiu, és la de l'Arrabassada, la que uneix Barcelona i Sant Cugat per Collserola

Un cotxe accidentat a la carretra C-37z al seu pas per Sant Salvador de Guardiola / MOSSOS D'ESQUADRA EUROPA PRESS

Barcelona

A Catalunya hi ha 2.200 quilòmetres de carreteres amb risc alt o molt alt de patir un accident greu o mortal, segons el programa europeu de valoració de les infraestructures viàries, EuroRAP. Aquests quilòmetres representen el 34% del total i no s'estan reduint, sinó que ha augmentat en un punt respecte a les dades de l'any passat. A més de la velocitat i les distraccions, el RACC apunta que mesures com el carnet per punts han perdut efectivitat i que s'ha invertit poc en manteniment.

Els 10 trams més perillosos estan a carreteres convencionals on el risc de patir un accident és 4 vegades més gran que a autopistes i autovies. Aquest rànquing està encapçalat, per tercer any consecutiu, per la carretera de l'Arrabassada, que uneix Barcelona i Sant Cugat per Collserola.

El director d'Infraestructures de Mobilitat Terrestres, Xavier Flores, i el coordinador de Seguretat Viària del Servei Català del Trànsit, Oscar Llatje, han explicat que en aquesta carretera s'han fet actuacions per evitar que els vehicles envaeixin el sentit contrari i que l'any que ve tornaran a actuar. Però tot i les millores que s'han fet, l'accidentalitat no baixa.

Per l'Arrabassada passen diàriament prop de 8 mil vehicles i el 73% dels accidents que es produeixen en aquesta carretera són de motoristes. Oscar Llatje explica que han estudiat la possibilitat de posar-hi radars, però que la solució a llarg termini podria passar per prohibir la circulació de determinats vehicles "de nit i en els horaris en que es fan carreres, perquè estem parlant d'això".

Els motoristes són un dels elements de preocupació d'aquest informe que constata que han crescut en un 45% des de 2013. A més, tot i que representen només el 5% de la mobilitat, tenen el 43% de l'accidentalitat. La major part dels sinistres d'aquests vehicles de dues rodes es produeix a l'àrea metropolitana de Barcelona. I aquí és on el Servei Català del Trànsit vol fer una prova pilot per implantar carrils exclusius i d'ús obligatori per les motos. Oscar Llatje explica que no és fàcil perquè abans de posar-los en marxa a la C-58 o la B-23 s'ha de garantir que aquestes carrils porten els motoristes on volen anar.

El responsable d'Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, ha reclamat la un pla de seguretat viària específic per a motos. Una proposat a la que no es tanca el Servei Català del Trànsit que parla de "fracàs polític i social" perquè els morts en vehicles de dues rodes segueixen disparats.

En els darrers 3 anys el nombre de víctimes mortals, no només no baixa, sinó que està creixent. I la qualitat de quilòmetres amb risc alt o molt alt d'accident és la més alta des de 2011. El president del RACC, Josep Mateu, explica que entre les causes està que algunes de les mesures que van ajudar a baixar de forma considerable el nombre de morts a les carreteres, com el carnet per punts, han perdut efectivitat. També apunta a la velocitat, les distraccions amb els telèfons mòbils, l'alcohol i les drogues, però també la falta de manteniment de les carreteres.

El director de Mobilitat, Xavier Flores, ha reivindicat les millores que s'han fet en carreteres que tradicionalment apareixien com les més perilloses. Per exemple, la que uneix Begues i Gavà on els accidents han baixat considerablement. També assegura que ara mateix estan en marxa inversions per valor de 135 milions d'euros a les carreteres que busquen millorar sobretot la seguretat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00