Sociedad

Un altre mes sota mínims

El sindicat COS-Bombers pel Canvi alerta que un 80% dels parcs queden descoberts quan han de fer un servei de suport a un altre parc

foto cedida per ALFONS TORMO

Lleida

Els parcs de bombers professionals continuaran un altre mes sota mínims. Seguiran sense fer hores extra voluntàries fins a l'11 de febrer. Els 74 parcs a Catalunya mantenen la protesta, iniciada al desembre per reclamar més personal. A Lleida són els 9 parcs de bombers professionals que hi ha

Alfons Tormo explica la situació en què estan els parcs de bombers professionals, al deixar de fer les hores extres voluntaries per què encobreixen la manca de personal

00:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000216040/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Protesta que ha obligat al Departament d'Interior a reduir els efectius per torn a les diferents regions d'emergències. Els bombers en votació van decidir no continuar fent hores extres per que és una mesura per encobrir la manca de personal.

“Llavors la manca de personal fa que la majoria de parcs només disposi d'efectius per fer una única actuació, sense opció a un segon servei”, diu el portaveu de COS-Bombers pel canvi, Alfons Tormo.

Això afecta a 58 dels 74 parcs a Catalunya, -8 dels 9 parcs professionals que hi ha a la Regió d’Emergències de Lleida- Suposa que el 80% dels parcs, diu Alfons Tormo, davant de qualsevol situació d’emergència deixi al descobert la zona del parc que efectua la sortida. “En aquest moment qualsevol servei urgent deixa descobert tot el territori dels parcs actuants, ja que cada parc només té capacitat per fer un servei a la vegada”

Els sindicats insisteixen en què la Generalitat no ha ofert propostes acceptables per reconduir la situació i per això mantenen la protesta.

Situació a Lleida.

El parc de Lleida que disposa diàriament de 9 bombers (actualment 7) realitza serveis més complexes i per tant també ha de disposar de més personal. La dotació mínima per un incendi d'habitatge és de 7 bombers, 2 camions d'aigua i el camió autoescala.

El col•lectiu reivindica més personal, uns 100 bombers per a la regió de Lleida, dels quals 50 serien per a complir la dotació mínima, actualment “minvada”, i els altres 50 “podrien anar o bé a obrir 2 o 3 parcs a la demarcació o a millorar els mínims de personal”. Parcs com Mollerussa i Pont de Suert haurien d'ampliar el nombre de persones de guàrdia, (4 i 3 respectivament) i arribar als 5 bombers diaris, segons els sindicats. Reclamen la millora del servei en l'eix del riu Segre (Balaguer-La Seu), el triangle Lleida-Ascó-Borges Blanques, i també del Pirineu en general.

Recorda que Les Garrigues és actualment l'única comarca sense parc de bombers professional, i que el parc de voluntaris també té manca de persones disponibles i per tant tot sovint els serveis s'han de fer des de Mollerussa, Lleida i Montblanc, segons explica Alfons Tormo.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00