Sociedad

"A Susqueda vam baixar a 55 metres i ens guiàvem amb el tacte"

La Unitat Aquàtica de Mossos celebra 10 anys de vida després de treballar en un dels serveis més difícils dels últims temps en la recerca del doble crim del pantà

El 37% dels 177 serveis que van fer el 2017 va ser recerca i recuperació de cossos i objectes dins l'aigua

"A Susqueda vam baixar a 55 metres i ens guiàvem amb el tacte"

"A Susqueda vam baixar a 55 metres i ens guiàvem amb el tacte"

Barcelona

La Unitat Aquàtica de Mossos va celebrar al juny 10 anys de vida. Són encara un embrió d’un projecte que va arrencar amb moltes ganes i incerteses. Recorden els inicis amb un somriure, quan patrullaven sobre l’embarcació amb camisa blava i pantalons de pinces. Tot plegat ha anat evolucionant i actualment treballen amb uniformes i material més sofisticat i adequat per l’entorn on es mouen. Compten amb 3 embarcacions i surten sempre que els demanen, ja sigui policia judicial o serveis de rescat urgent.

La recerca que va implicar el doble crim de Susqueda s’ha convertit en una de les missions més difícils que han fet en una dècada. Les perilloses profunditats del pantà van posar a prova una unitat formada actualment per 17 agents, tots homes, que conviuen com una família. Hi havia hagut una dona però va canviar de destí. 12 dels seus membres hi són des del principi.

Durant el 2017 van fer 177 serveis: els més destacats van ser 44 recerques de cossos i objectes, 22 recuperacions de restes, 25 informes tècnics, alguns d’accidents al mar o en piscines amb reconstruccions incloses, 13 dispositius de seguretat ciutadana i 10 accidents en entorn aquàtic.

Porten a sobre uns 25-30 quilos de material de busseig. Tenen doble botella i doble regulador, per seguretat. Si fallés un en tindrien un altre de recanvi. Dins l’aigua es comuniquen per gestos, amb les llanternes i fins i tot amb el tacte, quan la visibilitat és nul·la. I confien especialment amb els seus companys, que tan avall es converteixen en protectors els uns dels altres. Si queden embolicats amb una branca o una arrel han d’estar preparats, mantenir la calma i sortir-ne.

Quan troben un cos o un objecte, han de fer-ne un reportatge fotogràfic i de vídeo per documentar la troballa i després ho extreuen de l’aigua. Els queda la sensació que han fet la feina i la percepció que donen una certa tranquil·litat a les famílies.

“A Susqueda vam baixar a 55 metres i ens guiàvem amb el tacte”

06:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/370RD010000001443310/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00