Sociedad

El pacte contra la segregació trontolla per tacticisme polític

Els partits de l'oposició, per tàctica política, i el sindicat USTEC i la FAPAC per qüestions de fons, es neguen a signar el pacte contra la segregació escolar que impulsa el Síndic de Greuges

Per salvar-lo, s'ha optat perquè sigui un acord a 4 entre Generalitat, Ajuntaments, patronal de l'escola concertada i Síndic

Reunió per impulsar el pacte contra la segregació escolar a la seu del Síndic de Greuges, amb el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, representants de la comunitat educativa i parlamentaris, el 25 de juliol del 2018ACN

Barcelona

Amb l'argument que aquests són els actors que han d'aplicar la trentena de mesures concretes que recull el text que el Síndic impulsa des de fa dos anys i en el qual s'ha negociat intensament els darrers sis mesos.

A finals d’any l’acord estava a tocar, fins el punt que es va fixar una data, a primers de gener, per ratificar-lo públicament. Però els partits de l’oposició per motius sobretot d’oportunitat política i el sindicat USTEC i la Federació d’Associacions de pares i mares FAPAC, perquè el pacte avala l’existència de la xarxa concertada, es van desmarcar del text. Fonts dels Comuns, han explicat a SER Catalunya que tot i estar d’acord amb les mesures que recull el text, no volen regalar aquesta fotografia d’èxit al Govern i especialment a Esquerra Republicana, que és qui dirigeix el departament d’Educació atesa la seva actitud en la negociació dels pressupostos. Ciutadans al·lega que no s’ha recollit cap de les seves propostes en matèries com la gratuïtat dels llibres de text o les hores de castellà, temes que no tenen relació amb la segregació escolar. I el PSC no vol ser l´únic que fa costat al Govern.

Per això, hores d'ara la solució és que el pacte el signin el departament, els ajuntaments més grans, les entitats municipalistes - que n'hi ha de tots els colors polítics- i la patronal de l'escola concertada. La resta de participants en l’elaboració del document signaran a un segon nivell, el del seguiment del pacte, on es notaran menys les absències. Aquesta comissió de seguiment es reunirà cada sis mesos per avaluar l'aplicació de les mesures pactades.

Topall màxim a les quotes que cobra la concertada

Entre les mesures concretes que proposa el pacte destaca la idea de limitar legalment la quantia de les quotes teòricament voluntàries que les escoles concertades cobren a les famílies dels seus alumnes i obligar a tots els centres, també als públics, a fer una explicació detallada de tots els rebuts que passen a les famílies. Segons el calendari fixat a l’acord, en les instruccions que el Departament enviï a les escoles per preparar el curs vinent, hi haurà l’obligació que detallin, de forma desglossada, quines quotes cobraran a les famílies, per quin motiu, i que els donin garanties que cap alumne serà exclòs de cap manera si algú no pot pagar. El pacte preveu també que una comissió independent revisi el cost real d'una plaça escolar, per tal de millorar el finançament a mig termini, un dels aspectes que segons la FAPAC i USTEC els fa impossible subscriure l’acord.

També es preveuen actuacions d'urgència a determinats municipis que poden anar des del pacte entre diferents escoles per repartir-se l'alumnat d’origen immigrant a fins i tot la fusió entre dos centres, un segregat i un altre que no ho sigui, per corregir la situació de manera immediata i no només a futur.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00