Sociedad
CONSELL GENERAL

Rebutjada l'esmena sobre la gestació subrogada a la llei de reproducció

La darrera sessió de la legislatura també aprova la modificació del Codi de l'administració i la llei de carrera diplomàtica

Els consellers generals durant la sessió de Consell General d'aquest divendres. / M.P. ANA

Andorra la Vella

El Consell General ha rebutjat la reserva d'esmena presentada pel PS sobre la gestació subrogada al projecte de llei de reproducció assistida i entre un encreuament d'acusacions entre demòcrates i progressistes.

La consellera Rosa Gili, impulsora de la reserva d'esmena, ha insistit que la llei de reproducció deixa la porta oberta a acceptar els ventres de lloguer a Andorra en no prohibir expressament aquesta pràctica i en no aplicar cap règim sancionador. Creu que la llei s'ha entrat "depressa i corrents" i sense consultar ningú. El conseller demòcrata Carles Jordana ha criticat l'actitud del PS, tot afirmant que l'article 12 de la llei prohibeix els contractes de gestació subrogada de manera expressa i ha assegurat que Gili "es fa portaveu d'una associació feminista en la que milita".

La reserva d'esmena ha rebut el suport del conseller d'SDP, Víctor Naudi, i el vot contrari de la resta de la cambra.

Durant el debat de la reserva d'esmena, hi ha hagut un dur encreuament d'acusacions entre el ministre d'Economia, Gilbert Saboya, i la consellera socialdemòcrata. El primer ha recriminat a Gili la seva manera de fer oposició, tot assegurant que és en la bancada de la minoria on se sent còmoda, afirmant que "el millor pel país és que hi segueixi" al què Gili ha respost: "s'ha passat tres pobles".

Reforma del Codi de l'administració

El Consell General ha sotmès també a votació el projecte de llei de modificació del Codi de l'administració, que permetrà introduir l'ús de les noves tecnologies en l'administració pública amb l'objectiu de millorar tant l'eficiència interna com la comunicació entre persones, empreses i administracions. Així ho ha confirmat la ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració, Eva Descarrega, que ha manifestat que aquest mecanisme esdevindrà una manera "més ràpida i eficaç" de comunicació i els ciutadans podran gaudir de més canals de relacions amb una major simplificació. A més, ha parlat del concepte de "finestra única", que permetrà dur a terme els diferents tràmits en un lloc únic, sigui a través dels comuns o del mateix Govern. D'aquesta manera, "s'evitaran desplaçaments entre administracions". Per tant, aquesta mesura tindrà una total disponibilitat les 24 hores del dia durant cada dia de l'any.

Tot i que la modificació ha estat aprovada per assentiment, el conseller general d'L'A, Ferran Costa, l'ha considerat com a una "obvietat", i ha constatat que "encara l'administrat se sotmet a moltes penúries per fer aquests tràmits". Per tant, aquesta llei "necessària" i que "arriba tard a parer nostre", ha patit unes modificacions molt tímides però que "han de facilitar els tràmits dels ciutadans". En la mateixa línia, el conseller general del PS, Gerard Alís, ha declarat que un canvi com el que es pretén "requeria la redacció d'un nou codi" o, en tot cas, "una revisió més important del text actual" per tal de dur a terme una "reforma integral".

Aprovada la regulació de la carrera diplomàtica

Un altre projecte de llei que ha estat aprovat aquest divendres ha estat el referent al servei d'acció exterior i de la carrera diplomàtica. La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha posat en relleu que aquesta és la primera vegada en 25 anys que es permetrà regular la carrera diplomàtica a Andorra i que suposarà un canvi de paradigma. La ministra ha explicat que és molt important la representació d'Andorra en diferents països i l'acció exterior comporta una gran complexitat. La llei, per tant, ajudarà a establir aquelles bases per fer que els reptes de present i de futur es puguin afrontar amb el millor equip i les millors persones que treballen a Andorra per trobar aquelles oportunitats que permetran al Principat ser més pròsper per als ciutadans, tal com ha defensat la ministra. A més, Ubach ha declarat que el referent a la carrera professional "serà un dels reglaments més importants", i ha agraït una esmena presentada pel conseller general d'UL-IM Carles Naudi en què ha demanat una presentació anual d'un informe, que "ajudarà a donar més transparència i visibilitat als treballs que es fan".

Per la seva banda, el conseller general de DA, Carles Ensenyat, ha manifestat que aquest projecte de llei es basa en dos eixos; d'una banda, "la voluntat d'estructurar el ministeri d'Afers Exteriors per afrontar reptes que tenim com a país"; i de l'altra, permetrà crear i regular la carrera diplomàtica permetent que el treballador tingui una carrera "ferma i satisfactòria" podent acabar la seva trajectòria amb "el rang d'ambaixador".

Quant a la importància per aprovar aquest text, la titular d'Afers Exteriors ha dit que "la intenció era adoptar una llei beneficiosa per als treballadors del ministeri i que representen el nostre país amb uns mitjans i un pressupost molt petits". Finalment, la llei ha estat aprovada tot i el vot negatiu de Víctor Naudi i l'abstenció de la bancada socialdemòcrata, que han fet constar que hi ha la sospita que aquesta llei s'ha fet per beneficiar algunes persones, una acusació que tant des de la majoria parlamentària com des del Govern s'ha negat rotundament.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00