Hoy por Hoy GironaHoy por Hoy Girona
Actualidad

El canvi climàtic eixuga el pantà de Darnius-Boadella

Un estudi alerta que el 2050 el pantà tindrà un 65% menys d'aigua que quan es va inaugurar als anys 70

Una imatge del pantà. / ACN

Darnius

La probabilitat d'emplenar el pantà de Darnius-Boadella és cada cop menor. Des que es va inaugurar fins al 2011, el cabal s'ha reduït un 34 per cent, sobretot a l'estiu (-66%) perquè cada cop plou menys.

A més, a la conca de la Muga cada cop creix més el bosc incontrolat. Tot plegat fa que cada cop circuli menys aigua i que, per contra, la demanda d'aigua segueixi creixent, sobretot en temporada turística.

D'aquí al 2050, l'estudi fet pel CSIC i l'Oficina del Canvi Climàtic, entre altres, preveu un nou descens del 31 per cent. El biòleg Gabriel Borràs, de l'Oficina del Canvi Climàtic, assegura que és impossible fer que el pantà torni a créixer i que caldrà restringir el reg.

Gabriel Borràs, biòleg

00:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/035RD010000000178561/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Altres mesures són dessalinitzar l'aigua del mar, com van fer fer l'estiu passat al Port de la Selva, reutilitzar l'aigua regenerada i reforçar els aqüífers locals. En aquest cas, els municipisi de Castelló, Fortià i Riumors s'han constituït com a comunitat d'usuaris per promoure l'ús de l'aigua subterrània.

L'any passat, segons dades del Meteocat, va ser el segon més plujós en 100 anys. És una anormalitat, ja que l'embassament de Darnius-Boadella arrossegava dos anys extremadament secs. Ara està al 88% de la seva capacitat quan fa un any estava al 36%.

David Parreño Mont

David Parreño Mont

Cubre información local en Ràdio Girona desde 2018. Graduado en Humanidades y Periodismo por la Universitat...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00