Sociedad

La incineradora del Besòs tancarà parcialment l'any 2025

El nou model de gestió de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona té com a objectiu acabar amb l'estancament en el reciclatge

Incineradora del BesòsGetty Images

Barcelona

La incineradora de Sant Adrià del Besòs tancarà parcialment l’any 2025. És un dels efectes més immediats del nou model de gestió de residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que vol acabar amb l’estancament de la taxa de reciclatge i complir amb el mandat de la Unió Europea que obliga a assolir una taxa de reciclatge del 55% el 2025 i del 60% el 2030.

Aquest nou model de tractament de residus suposarà la fi de l'actual sistema de contenidors oberts les 24 hores del dia on ningú controla què s'hi tira. S'introduiran sistemes de recollida d’escombraries individualitzats com el porta a porta o els contenidors intel·ligents capaços de saber qui recicla bé i qui no. Uns sistemes que, segons el vicepresident de Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Eloi Badia, permetran incrementar fins a un 55% la taxa de reciclatge que ara està estancada en un 35%.

“Tan bon punt millori la recollida selectiva, es recuperaran més materials i es reduirà el que s’envia a la incineradora”. La previsió, ha concretat Badia, és poder tancar un o dos dels tres forns de la incineradora del Besòs l’any 2025. “Es farà de forma progressiva a mesura que anem millorant la taxa de reciclatge”.

Un altre canvi que suposarà el nou model de gestió de residus als municipis de Barcelona és la transformació dels actuals ecoparcs en plantes de tractament de residus especialitzades. Ara aquestes plantes gestionen el que llencem al contenidor gris, però només recuperen entre un 10 i un 12% dels materials reciclables que hi arriben. Si s’aconsegueix reciclar més, aquestes plantes “passaran de gestionar restes, a gestionar recursos concrets: matèria orgànica, plàstics, vidre, paper...” i per tant, diu Badia, caldrà adaptar-les.

Insatisfacció dels ecologistes

Els ecologistes critiquen que no se’ls ha deixat participar en l’elaboració d’aquest Acord metropolità per al residu zero i demanen més concreció en la data prevista pel tancament parcial de la incineradora. La portaveu de la plataforma veïnal AireNet, Silvina Frucella, demana “una data definitiva per clausurar la incineradora i un cronograma de reducció prevista de la generació de residus”.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad