Sociedad

La implantació d'un peatge urbà reduiria un 20% els vehicles que entren a Barcelona

L'informe, basat en les experiències de Londres, Milà, Estocolm i Göteborg, conclou que la contaminació baixaria al voltant d'un 10%

La C-58 en el punt d'enllaç amb el nus de la Trinitat(ACN)

Barcelona

La implantació d'un peatge urbà dissuadiria 2 de cada 10 conductors que utilitzen el cotxe per entrar o sortir de Barcelona. És la principal conclusió d'un estudi de la consultora Idencity que ha analitzat les experiències de Londres, Milà, Estocolm i Göteborg i les ha extrapolat a Barcelona i Madrid.

Segons aquest treball, el nombre de vehicles que entren a Barcelona passaria dels 376 milions anuals a 295 milions, un 20% menys. Això milloraria els nivells de congestió de trànsit i també de contaminació. De fet, les partícules en suspensió baixarien un 11% i el diòxid de nitrogen un 9%.

El director general d'Idencity, Javier Serra, assegura que el punt més negatiu del peatge urbà és que, d'entrada, té poc suport ciutadà. Per això, l'informe també posa l'accent en explicar que es pot considerar una mesura equitativa. Amb la voluntat de treure arguments a aquells que asseguren que gravar l'accés a la ciutat perjudicarà els ciutadans més desafavorits.

Serra explica que és un principi d'equitat perquè "paga el que utilitza el cotxe i produeix un cost a la societat". A més, el sistema genera recursos que es poden invertir en la millora del transport públic.

Segons les dades de l'estudi d'Idencity, la utilització del transport públic creixeria un 15 per cent i l'ús de les bicicletes augmentaria més d'un 30%

L'estudi s'ha presentat en una jornada del Cercle d'Infraestructures. Durant el debat, el director del CENIT, del Centre d'Innovació del Transport, Sergi Saurí, ha assegurat que la falta d'equitat que pugui tenir el peatge urbà es pot corregir "a través de la tarifació variable i destinant els diners recaptats a la millora del transport públic".

El president de Promoció del Transport Públic, Ricard Riol, assegura que hi ha una relació directa entre el peatge urbà i la reducció de la utilització del vehicle privat. I que aplicar-lo o no al final és una qüestió de valentia dels polítics. Riol defensa que no pot passar massa temps entre l'aplicació de la vinyeta dissenyada per la Generalitat i l'aplicació del peatge urbà perquè aquesta mena de tarifa plana que permetria la utilització de totes les vies d'alta capacitat pot acabar portant més cotxes als accessos a Barcelona.

Berta Fauró, de l'Institut Cerdà, ha dit que un element central és que la gestió dels diners recaptats sigui transparent i que quedi molt clar que es destina a millorar la mobilitat alternativa al transport privat. Per exemple, peatonalitzar carrers, millorar el transport públic o la bicicleta.

El president del Cercle d'Infraestructures, Pere Macias, assegura que aquest estudi, a les portes de les eleccions, també serveix per explicar als polítics que a altres països "hi ha alguns que han estat valents" i han tirat endavant el peatge urbà.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad