Sociedad

Proposen anul·lar les visites escolars als parcs de Bombers per risc per a la salut

CCOO considera que els seus centres de treball, els camions i el material pot estar contaminat per partícules cancerígenes

Una escola de Sant Joan Despí ja ha anul·lat una visita al parc de Cornellà de Llobregat després de ser alertada

Incendi en un restaurant de Cornellà de Llobregat / BOMBERS

Cornellà de Llobregat

Comissions Obreres demana a les escoles que tenen programades visites als parcs de Bombers que no hi vagin perquè els consideren espais contaminats. Diuen que hi ha sutge o restes d'amiant que poden provocar càncer. Una escola ja ha anul·lat una visita al parc de Cornellà de Llobregat a petició d'alguns bombers.

L'Escola Roser Capdevila de Sant Joan Despí va haver de dir als nens i als pares de 3r B que anul·laven la visita al parc de Bombers de Cornellà prevista per aquest dimarts perquè no era segur anar-hi. Al matí, la coordinadora de cicle mitjà, Bàrbara Ezquerdo va rebre la trucada d'un bomber que l'alertava del risc: "Em va preguntar si ens havien avisat dels riscos que corríem i em va explicar no ens podien prohibir l'entrada al parc perquè no hi ha cap informe de l'administració però que ells creien que no era adequat exposar als nens a partícules cancerígenes", ha explicat aquesta mestra a SER Catalunya. Ha afegit que aleshores ho van debatre amb la direcció i van decidir que no calia que els alumnes estiguessin en aquesta situació i van decidir anul·lar-ho. La setmana passada hi havien anat amb els alumnes de 3r A i ningú els va avisar. Ara han enviat una nota als pares informant-los dels motius.

El bomber que la va trucar és David Fernández, un membre de la plantilla del Parc de Cornellà de Llobregat, molt conscienciat, diu, després d'unes jornades, fa un mes, en què diversos experts van posar sobre la taula estudis europeus (escandinaus i belgues) que retallen 8 anys l'esperança de vida d'un bomber per l'exposició a substàncies tòxiques: amiant, fum, sutge... "Tinc la sensació que he vist la llum com amb el mite de la caverna, que estic molt sol en tot això però no ens podem arriscar a exposar els nens a aquests contaminants", explica. Diu que ha portat el seu fill moltes vegades al parc i després de la visita li deia: "Renta't les mans i ja està. Però ara he après que brut no és el mateix que contaminat". És conscient que per feina li toca estar-hi exposat però diu que fins que no hi hagi espais nets, encapsulats, dins dels parcs "és millor que no ens visiti ningú". I s'ha posat a trucar tots els centres escolars que tenen visita programada per recomanar-los que la suspenguin. Assegura que en tenen una de mitjana cada setmana.

El delegat de prevenció de l'Agrupació de Bombers de Comissions Obreres, Tomàs Zapata insisteix que no estan utilitzant les escoles per pressionar l'administració. "Només donem informació". Manté que la seva responsabilitat és fer-ho i recomana que cap escola visiti parcs de Bombers. "Fins que l'administració no faci una avaluació dels riscos a cada parc per nosaltres són espais contaminats i ningú ens ho pot negar ara mateix, per tant creiem que hem d'alertar perquè nens i adults ho sàpiguen".

Diuen que la Generalitat només renta els pantalons i la jaqueta de l'uniforme, però les botes, el casc o els guants segueixen contaminats per partícules cancerígenes, i que les arrosseguen a la cabina del camió i tots els espais del parc per on es mouen. Reclamen uns avaluació real dels riscos, perquè diuen que fins ara l'únic que han fet ha estat revisar coses bàsiques com si hi ha extintors, farmacioles o senyalització.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00