Últimas noticias Hemeroteca

Lunes, 14 de Octubre de 2019

Otras localidades

Mil llogaters es planten davant l'increment de preu del seu pis

En poc més d'un any més de mil llogaters de l'àrea de Barcelona s'han negat a pagar més pel seu pis i s'hi han quedat quan els hi ha caducat el contracte, desobeint la llei d'arrendaments

En poc més d’un any més de mil veïns de l’àrea metropolitana de Barcelona han decidit plantar-se després que els hi pugessin el preu del lloguer. Són persones que quan se’ls ha acabat el contracte de lloguer i els hi han dit que han de pagar més, s’hi han negat. No han marxat del pis i s’hi han quedat, pagant el que pagaven abans i sense contracte. És a dir, han desobeït la llei d’arrendaments urbans i ho han fet assessorats pel Sindicat de Llogaters que té en marxa una campanya per frenar l'expulsió de veïns.

Aquests més de mil veïns han seguit tots el mateix procés: un cop han rebut el burofax de la propietat que els dona 30 dies per decidir si accepten un increment del lloguer o marxen, han contestat dient que s'hi volen quedar, però pagant el mateix que pagaven abans. Passats aquests 30 dies, si la propietat no ha accedit a negociar per renovar el contracte, han continuat pagant el lloguer fent transferències, girs postals o consignacions als jutjats. I si així tampoc han aconseguit negociar, s'han acabat manifestant. Tot i que, segons ha explicat a SER Catalunya el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, cada vegada aconsegueixen negociar abans amb els propietaris. “Hi ha una onada de desobediència a les pujades abusives i a les expulsions de veïns que està fent que cada cop més propietaris quan reben la resposta al burofax baixen del burro i no els fan pagar els honoraris. O que en comptes d’apujar-los el lloguer un 30%, els hi apugen un 10%”.

Segons detalla Palomera, alguns veïns han fet aquest procés individualment, de la mà del Sindicat de Llogaters, i d'altres, en bloc. Escales senceres s'han plantat i s'han quedat al pis amb el contracte caducat fins que la propietat a accedit a reunir-se amb ells i renegociar el contracte de lloguer.

En alguns casos aquest pols ha sortit bé. A la Marta, veïna del Guinardó, se li va acabar el contracte de lloguer el desembre passat. Primer li van proposar un increment de 50 euros, però poc abans de signar el nou contracte, coincidint amb l’aprovació del nou decret d’habitatge, li van dir que li apujarien 100 euros. Ella s’hi va negar, no li sortien els números, i assessorada pel Sindicat de Llogaters els hi va dir per escrit que no acceptava l’increment, però que tampoc marxaria del pis. Va seguir pagant-los els 700 euros que pagava aleshores i al cap de 15 dies el seu agent immobiliari la va citar per negociar el nou contracte. Hi va anar acompanyada de membres del Sindicat de Llogaters i va aconseguir renovar el contracte de lloguer amb l’increment de 50 euros que li havien proposat d’entrada. Això sí, la reunió va acabar amb amenaça. L’agent immobiliari li va dir, literalment, que mai més serien amics.

Un comentari que, de moment, segons relata ella, s’ha traduït en una certa deixadesa quan demana que li facin reparacions al pis. La Marta assegura que si això li hagués passat ara que està molt més informada i empoderada, negociaria per un increment de 0 euros i convida a tots els llogaters que es trobin amb un increment abusiu del preu del seu pis, a fer el mateix.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?