Sociedad
SANT JORDI 2019

Èxit de nou dels escriptors del país en un Sant Jordi deslluït pel mal temps

Andorra la Vella torna a ser l'epicentre de la celebració amb la fira de llibres i roses

Els autors andorrans signant llibres a la plaça del Poble aquest migdia. / Ràdio SER Principat d'Andorra

Andorra la Vella

Un Sant Jordi deslluït pel mal temps i marcat per les vacances de Setmana Santa ha tornat a posar en evidència l'èxit dels autors andorrans. Antoni Morell, amb l'edició de butxaca de 'Boris I', Robert Pastor amb la seva primera novel·la 'Ossos i cendres', les aventures de Gabriel Fernàndez com a Community Manager del Morabanc, o Joan Ganyet amb el seu llibre de fotografies 'Pell' han estat alguns dels autors destacats d'aquesta jornada.

De nou, el punt neuràlgic ha estat la plaça del Poble d'Andorra la Vella on un cop més s'ha instal·lat la fira de llibres i roses i el punt de signatura dels autors del país que cap al migdia han concentrat bona part de l'atenció de la diada.

La inauguració de l'acte ha donat el tret de sortida amb la coral de la gent gran, on s'han deixat veure personalitats com Conxita Marsol, cònsol major d'Andorra la Vella; Toni Martí, cap de Govern en funcions; Jordi Cinca, ministre de Finances en funcions, i la ministra de Cultura, Joventut i Esports en funcions, Olga Gelabert.

Marsol i Cinca han recorregut totes les parades i han saludat els venedors, els quals, segons ha destacat la cònsol, "estan molt contents i satisfets de com s'està duent a terme la celebració". Marsol ha animat totes les persones perquè es desplacin a la plaça del Poble per "comprar llibres, roses i sobretot per relacionar-se" tot i reconéixer que és un dia de la setmana "difícil" a causa de les vacances escolars.

Martí, de la seva banda, ha celebrat la gran afluència de públic a la fira, ha donat suport als escriptors andorrans i ha desitjat el número més gran de vendes possibles. D'altra banda, ha volgut destacar la figura de l'escriptor Antoni Morell i la seva obra 'Boris I', que recentment ha sortit al mercat amb una edició de butxaca. "Amb el seu assaig, és un dels pioners en l'àmbit de literatura andorrana, ha defensat la terra andorrana i les institucions del país, per la qual cosa recomano la lectura del llibre", ha dit Martí.

Una quinzena de parades a Escaldes

D'altra banda, Escaldes-Engordany també s'ha sumat a la celebració de Sant Jordi amb una quinzena de parades a la plaça Coprínceps.

La cònsol major de la parròquia, Trini Marín, ha visitat la fira aquest dimarts al matí i ha valorat que la hi havia "molt ambient".

 La cònsol major escaldenca també ha desitjat que el temps aguanti "fins a darrera hora" ja que hi ha previstes activitats durant tot el dia, que es clouran amb el lliurament de premis del concurs de dibuix que es fa en el marc de la fira.

Malgrat aquest any no hi ha hagut presència a la plaça Coprínceps de cap llibreria, Marín ha destacat la participació de la biblioteca comunal, que oferia llibres de saldo, el col·legi María Moliner i també algun estand que a més de roses venia llibres.

Entre les parades n’hi ha d’associacions com Laika o l’Associació de familiars de malalts mentals, que aprofiten per donar-se a conèixer i recaptar fons. També hi és present la llar de jubilats d’Escaldes-Engordany i l’espai jovent del comú, que ven unes polseres que fan els joves i que es destinen cada any a recaptar diners per a alguna entitat, en aquesta edició a l’Associació de malalts reumàtics, fibromiàlgics i de la síndrome de fatiga crònica.

Lectura del Quixot

Una altra cita obligatòria de la diada té lloc a l'ambaixada espanyola, qui enguany ha escollit l'obra 'Canigó' de Jacint Verdaguer per acompanyar la lectura pública d'El Quixot' de Miguel de Cervantes.

Avui s'ha celebrat la cinquena lectura pública que aquesta institució organitza coincidint amb el dia de Sant Jordi. Els dos darrers anys s'havia optat, en el cas de l'obra en llengua catalana, per 'Tirant lo Blanc' de Joanot Martorell. Però l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, ha justificat que els poemes de Verdaguer "tenen més relació amb les valls d'Andorra".

Ros ha defensat que la lectura pública fomenta la "sensibilitat" per la literatura, tot i que aquest any, pel fet de caure Sant Jordi en plenes vacances escolars, no ha comptat amb la presència d'alumnes del país per sumar-s'hi i animar la jornada a l'ambaixada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00