Sociedad
INVESTIDURA

El PS va oferir un govern tripartit de 18 mesos a Liberals i Terceravia

Jordi Gallardo ha revelat avui la proposta socialdemòcrata tot afirmant que prefereix "ser una crossa d'un govern de 4 anys que d'un transitori només perquè alguns en treguin un rèdit polític"

El president del grup liberal, Jordi Gallardo, conversa afablement amb d'altres consellers generals abans del debat d'investidura. / M.F. ANA

Andorra la Vella

Els Liberals revelen que el PS els va oferir un pacte tripartit amb Terceravia per governar durant 18 mesos.

Aquest dimecres s'ha reprès el debat d'investidura amb les intervencions dels grups parlamentaris valorant els discursos dels candidats a cap de Govern, el demòcrata Xavier Espot i el socialdemòcrata, Pere López.

En la seva intervenció el president del grup liberal, Jordi Gallardo, ha explicat la proposta que li va fer López de formar un executiu juntament amb Terceravia amb una durada de 18 mesos i després convocar noves eleccions. Diu que ho va descartar perquè no donava confiança i li ha respost al conseller general del PS que prefereix "ser una crossa d'un govern de 4 anys que d'un transitori només perquè alguns en treguin un rèdit polític".

Defensa formar part d'un govern de coalició amb DA i Ciutadans Compromsos per no defugir "el deure de donar estabilitat" i ha defensat "la cultura del pacte". És conscient que hi haurà gent que no ho entendrà, però hi ha persones que ho agrairan. Assenyala que "un 80% de les propostes programàtiques coincideixen" amb les de demòcrates i ha reiterat que "l'acord amb el PS finalitzava el 7 d'abril".

En aquest sentit, ha assegurat que seran representats amb les propostes que va defensar ahir Espot i ha remarcat que "una de les prioritats en política exterior serà l'acord d'associació amb la Unió Europea". D'aquesta manera podran tenir informació de primera mà en les negociacions.

També celebra els acords de coalició per la sostenibilitat de les pensions, la transparència, la digitalització de les pensions i que es recuperi el diàleg amb la funció pública.

El PS retreu a L'A que abandoni la proposta sobre l'avortament

Des del Partit Socialdemòcrata hi ha hagut retrets als Liberals pel canvi de rumb que han fet. La consellera general, Rosa Gil, li ha etzibat a Gallardo que ha oblidat les bases amb què es va crear d'Acord i també haver renunciat a la consulta ciutadana per l'avortament.

Demana als nous socis com pensen pagar els 120 milions d'euros que costa ingressar al Fons Monetari Internacional. De la mateixa manera, acusa als demòcrates d'haver fet el rídicul amb el casino i la nefasta gestió de la funció pública que ha deixat un pèssim escenari.

Discurs d'oposició el de López, per a DA

En el cas dels Demòcrates, el president del grup parlamentari, Carles Ensenyat, ha afirmat que el discurs ahir de Pere López va ser "el d'un cap de l'oposició". L'acusa de degradar les institucions i li recorda que "l'odi no porta enlloc".

Sobre Xavier Espot diu que és "una persona que encarna una nova manera de fer política amb un discurs coherent i estructurat". Té clar que ha sabut trobar la unió i l'equilibri deixant de banda la confrontació. En aquest sentit, destaca la voluntat de seguir augmentant progressivament el salari mínim, assolir la cohesió social i la igualtat amb més participació ciutadana.

Tarannà dialogant de CC

De la seva banda, el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha recordat el tarannà dialogant i de consens de la seva formació. Aposta per l’estabilitat política, econòmica i social per defensar el pacte de Govern amb DA i Liberals.

Ha volgut reivindicar una economia que generi llocs de treball i celebra que el candidat demòcrata, Xavier Espot, deixés clar que no s’apujaria la pressió fiscal. Pel que fa a l’acord d’associació amb la UE, s’ha mostrat satisfet que es facin estudis d’impacte i ha demanat el manteniment del monopoli de FEDA i Andorra Telecom. També veu molt important buscar un prestador d’última instància per al sector financer.

A nivell turístic demana que Andorra Turisme vagi de la mà amb el sector hoteler, les agències de viatges i el transport de viatgers a l’hora d’elaborar les seves polítiques. Creu que cal buscar alternatives al turisme de baix cost i diferenciar-se dels mercats de proximitat. També defensa un aeroport dins d’Andorra per no quedar aïllats. Aposta per polítiques fiscals per atraure innovació i una inversió estrangera amb visió diferenciadora i una llei d’actius virtuals.

 Tercera via s'abstindrà

Finalment, el conseller general de Terceravia, Josep Pintat, ha deixat clar que s'abstindran en la votació. Titlla de poc concret el discurs d'Espot perquè segurament estava pensant com repartir les cadires, mentre que el de Pere López ho va ser més, tot i que no comparteixen gran part de les mesures.

Sobre els tres pactes d'Estat que proposa el demòcrata, lamenta que el punt de partida sigui mantenir l'acord d'associació i demana contractar experts internacionals perquè elaborin estudis d'impacte. En el cas de la sanitat, demana una revisió a fons de la Llei de la CASS i es mostra contrari a l'augment de cotitzacions. En aquest sentit, ha trobat a faltar un pacte per la funció pública, el model econòmic i les finances.

Pintat també ha defensat la construcció d'un aeroport nacional.




 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00