Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 17 de Agosto de 2019

Otras localidades

Xavier Espot és investit cap de Govern

Ho ha estat amb 17 vots gràcies als suports de Demòcrates, Liberals d'Andorra i Ciutadans Compromesos

El conseller general del PS, Pere López, saluda a Xavier Espot després de ser investit cap de Govern. / ()

Xavier Espot, investit nou cap de Govern amb els vots de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos.

Ha obtingut 17 vots a favor i demà jurarà el càrrec. Mentrestant l'altre candidat, el socialdemòcrata Pere López només ha obtingut el suport dels set consellers del PS. Terceravia s'ha abstingut. És el vuitè cap de Govern de la història des que es va crear aquesta figura.

En la segona jornada del debat d'investidura, Espot ha reconegut les desavinences que hi ha hagut en el passat amb la formació que lidera Jordi Gallardo, però ha destacat la importància d'una estabilitat per tirar endavant tota una sèrie de qüestions i ha assegurat sentir-se còmode amb un pacte ampli d'abast centrista.

 

Un cop ha estat proclamat cap de Govern hi ha hagut una encaixada de mans amb qui ha estat el seu contrincant en aquest debat i després s'ha saludat amb els seus nous socis de govern.

Els Liberals han revelat que el PS els va oferir un pacte tripartit amb Terceravia per governar durant 18 mesos i després convocar eleccions. El president del grup parlamentari, Jordi Gallardo, diu que ho va descartar perquè no donava confiança i li ha respost a López que prefereix ser la crossa d'un govern de 4 anys que d'un transitori només perquè alguns treguin rèdit polític.

És conscient que hi haurà gent qui no entendrà la coalició amb DA i CC, però assegura que hi haurà persones que ho agraïra, Assenyala que un 80% de les propostes programàtiques coincideixen amb Demòcrates i li ha recordat a López que l'acord per concórrer a les llistes territorials finalitzava el 7 d'abril.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, s'ha mostrat molest posteriorment perquè s'hagi fet públic el contingut de la negociació. Li recrimina haver jugat al doble joc per acabar sí o sí entrant al Govern. Així mateix, ha aprofitat per recordar-li els seus compromisos amb la Llei de la Funció Pública i el referèndum que proposava per la qüestió de l'avortament.

 Els consellers del PS també han demanat als qui conformaran el nou executiu com pensen pagar els 120 milions d'euros que suposa ingressar al Fons Monetari Internacional, així com han recordar a DA el ridícul que han fet amb el casino i la nefasta gestió de la funció pública. A l'hora els acusa de col·locar membres del partit en càrrecs públics i de protegir l'empresariat.

Davant d'això, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Ensenyat, ha afirmat que el discurs d'ahir de López va ser el d'un cap de l'oposició. En aquest cas, l'ha acusat de degradar les institucions i li recorda que l'odi no porta a cap lloc.

Sobre Xavier Espot diu que és una persona que encarna una nova manera de fer política amb un discurs coherent i estructurat. Té clar que ha sabut trobar la unió i l'equilibri deixant de banda la confrontació.

De la seva banda, el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha recordat el tarannà dialogant i de consens de la seva formació. Aposta per l'estabilitat política, econòmica i social per defensar el pacte a tres bandes.

Ha volgut reivindicar una economia que generi llocs de treball i celebra que Xavier Espot deixi clar que no augmentarà la pressió fiscal. També s'ha mostrat satisfet que es facin estudis d'impacte en la qüestió d'Europa i ha demanat el manteniment del monopoli de FEDA i Andorra Telecom.

Finalment, el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, ha titllat de poc concret el discurs d'Espot perquè segurament estava pensant com repartir ministeris. Assegura que una coalició no són únicament cadires i en la qüestió de l'acord amb la Unió Europea demana enviar un missatge nítid a l'exterior.

Demana una revisió a fons de la Llei de la CASS i fixar un topall en les cotitzacions. En aquest sentit ha trobat a faltar un pacte per la funció pública, el model econòmic i les finances.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?